Agencija EU za temeljne pravice (FRA) je 9. decembra predstavila rezultate raziskave EU-MIDIS (‘Manjšine in diskriminacija v Evropski uniji’), ki je zajela 23.000 posameznikov, pripadnikov etničnih manjšin ali migrantskih skupin. Govori o posameznikovi izkušnji  z diskriminacijo in kaznivimi dejanji, povezanimi z rasizmom.

Rezultati odkrivajo šokantne dokaze o tem, da so pripadniki etničnih manjšin v EU vsakodnevno diskriminirani. V šolah, pri iskanju zaposlitve,  v zdravstvenem sistemu ali na primer v trgovinah. V pričakovanju Evropskega leta boja proti revščini in socialni izključenosti FRA poziva k ciljnim politikam za boj proti marginalizaciji omenjenih skupin.

Če na kratko povzamemo rezultate. Približno četrtina sodelujočih je bila v zadnjem letu vsaj enkrat žrtev kriminalnega dejanja. Od teh jih 82 odstotkov ni prijavilo zadnjega primera diskrimacije, ki se jim je zgodila. Skoraj polovica ne pozna zakonodaje, ki prepoveduje diskriminacijo na podlagi etnične pripadnosti v povezavi s trgovskimi centri, restavracijami, bari ali klubi.

Direktor FRA Morten Kjaerum (foto) je ob tem izjavil, da ˝rezultati kažejo na resne težave, ki prizadenejo precejšnje število pripadnikov etničnih manjšin ali skupin migrantov, v dostopu do osnovnih storitev. Še posebej škodljiva je diskriminacija v izobraževalnem sistemu, saj ima (lahko) za posledico zmanjšanje možnosti mladih na trgu dela. Vsi vpleteni, od vlad do ponudnikov storitev, morajo uporabiti te rezultate za razvoj ciljnih politik, ki bi preprečile izključevanje teh skupin iz evropskih družb.˝ (Primož P.)

Več>> Poročilo: EU-MIDIS: European Union Minorities and Discrimination Survey

Vir>> CNVOS

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)