Na spletišču ministrstva za izobraževanje je z dne 2. 2. 2016 objavljeno sporočilo za javnost o prvem javnem razpisu z naslova Strategije pametne specializacije: “Povezujemo znanost, raziskovanje in gospodarstvo”.

Ministrstvi za izobraževanje, znanost in šport ter za gospodarski razvoj in tehnologijo sta v petek 29. januarja 2016 objavili prvi skupni javni razpis za raziskave, razvoj in inovacije v verigah in mrežah vrednosti z naslova Strategije pametne specializacije (S4) v skupni vrednosti 67 milijonov evrov. Cilj razpisa je povezati znanost, raziskovanje in gospodarstvo, namenjen pa je spodbujanju izvajanja raziskovalno-razvojnih in inovacijskih programov oz. projektov konzorcijev oz. podjetij za razvoj novih produktov, storitev, procesov in novih tehnologij na prednostnih področjih S4 .

O tem so v torek 2. februarja 2016 na novinarski konferenci govorili ministrica dr. Maja Makovec Brenčič, minister Zdravko Počivalšek in ministrica Alenka Smerkolj. Vsi trije ministric so poudarili, da je skupen razpisa signal, da znamo in zmoremo stopiti skupaj v nameri, da še tesneje povežejo področje znanosti, raziskovanja in gospodarstva.

Razpis je razdeljen v dva sklopa. V okviru prvega bomo spodbujali izvajanje raziskovalno-razvojnih programov konzorcijev, ki povezujejo akademsko sfero in gospodarstvo ter združujejo znanja za razvoj novih produktov, storitev in procesov ter za uporabo novih tehnologij.

“Gre za prvi razpis Evropskega slada za regionalni razvoj v okviru nove finančni perspektive za naložbe v rast in nova delovna mesta. In ravno temu je namenjeno naše sodelovanje – kako lahko raziskovanje, znanost in izobraževanje na eni strani skupaj z roko v roki z gospodarstvom na koncu ustvari takšne storitve, produkte in rešitve, ki ne le zagotavljajo novo dodano vrednost trgu, ampak posredno ali neposredno nova delovna mesta,” je na novinarski konferenci dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

“Zato smo se na MIZŠ odločili, da podpremo programov konzorcijev, v okviru katerih se raziskovalne organizacije, instituti, univerze in drugi raziskovali povezujejo s podjetji,” je še dejala ministrica in izpostavila, da je bila doslej praksa, da smo razpise objavljali delno, po resorjih, in včasih obtičali na točki, ki ni bila prenosljiva na trg. ” In prav to je smisel tega celotnega javnega razpisa – kako smiselno združiti potenciale na področju znanosti, raziskovanja, gospodarstva in na koncu skupaj nastopati na trgu in ustvariti tisto dodano vrednost, ki Slovenijo mednarodno razlikuje od drugih,” je dejala Makovec Brenčičeva. “Zato je s strani MIZŠ namenjenih 55 mio evrov, vrednost posamezne operacije je lahko največ 6 mio evrov, v vrednostni verigi pa morajo sodelovati najmanj 3 raziskovalne organizacije ali najmanj 4 podjetja (vsaj 1 malo ali srednje veliko podjetje),” je izpostavila dr. Maja Makovec Brenčič.

“Javne raziskovalne organizacije, inštituti, univerze, fakultete in raziskovalci so v partnerskem odnosu in sodelujejo tudi v odgovornosti do udejanjenja začrtanih ciljev. Tudi to je napredek z vidika dosedanjega črpanja sredstev,” je še dodala ministrica Makovec Brenčič in zaključila, da gre za konkurenčen razpis, kar pomeni, da bodo priložnost in sredstva dobili tisti, ki bodo izkazali ne le najvišje dokazane cilje, ampak tudi v resnici realno pot do ustvarjanja nove dodane vrednosti.

 

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)