Začeli so se objavljati razpisi za vpis za prihodnje študijsko leto 2017/18. Objavljen je tudi skupni Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2017/18 na javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode.

Vpisna mesta razpisujejo štirje javni visokošolski zavodi (Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu) ter 13 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo (Univerza v Novi Gorici, Evropska pravna fakulteta, Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod, pridružena članica Univerze na Primorskem, Fakulteta za državne in evropske študije, Fakulteta za tehnologije in sisteme, Fakulteta za tehnologijo polimerov, Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, Fakulteta za upravljanje, poslovanje in informatiko Novo mesto, Fakulteta za zdravstvene vede Novo mesto, Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin, Gea College – Fakulteta za podjetništvo, Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije in Visoka šola za varstvo okolja).

Ti za prihodnje študijsko leto razpisujejo 18.895 vpisnih mest za redni in izredni študij, in sicer 17.172 mest za državljane RS in držav EU (14.507 mest za redni in 2.665 za izredni študij) ter 1.723 mest za tujce in Slovence brez slovenskega državljanstva (1.254 mest za redni in 469 mest za izredni študij). Trend zmanjševanja vpisnih mest se nadaljuje tudi s tem razpisom. V primerjavi z lanskim razpisom visokošolski zavodi razpisujejo 494 vpisnih mest manj (lani razpisanih 19.332 vpisnih mest za redni in izredni študij).

Visokošolski zavodi bodo organizirali informativne dneve 10. februarja (ob 10. in 15. uri) in 11. februarja 2016 (ob 10. uri), kjer se kandidati lahko podrobneje seznanijo z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma z delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki so pomembne za odločanje o študiju.

Prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2017/18 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode bo potekal od 6. februarja do 3. marca 2017. Prijavo za vpis na želen visokošolski zavod kandidati oddajo preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ (http://portal.evs.gov.si/prijava). Vsak kandidat lahko odda eno prijavo za vpis, kjer po prednostnem vrstnem redu izberejo največ tri študijske programe, v katere se želijo vpisati in za katere izpolnjujejo oziroma bodo do rokov izpolnjevali pogoje za vpis. Pomemben je vrstni red izbranih študijskih programov, saj bo kandidat uvrščen v prvega, za katerega bo izpolnil vse pogoje. Kandidati naj zato izberejo le tiste študijske programe, ki jih želijo študirati in za katere bodo izpolnjevali pogoje za vpis, sicer se želja ne bo upoštevala.

Vir: MIZŠ, 1. 2. 2017

(Skupno 29 obiskov, 1 današnjih obiskov)