Cedefop je junija izdal publikacijo o tem, kako poklicno izobraževanje in usposabljanje vpliva na trajno vrnitev dolgotrajno brezposelnih v zaposlitev oziroma na delo. Gre za neke vrste poročilo z istoimenskega foruma (2017), na katerem so predstavniki posameznih držav predstavljali primere dobrih praks. Cilj ukrepov, kot so individualni pristop in razvojni programi, razviti v sodelovanju z deležniki na trgu dela, je poiskati stično točko oziroma ujemanje posameznika in delovnega mesta. To namreč preprečuje t. i. povratništvo in pripomore k trajnosti zaposlitve.

V prvem delu so prikazani in interpretirani statistični podatki o udeležbi v IO, stopnji brezposelnosti in pismenosti po rezultatih PIAAC v posamezni državi. Sklep tega dela je pričakovan: nižje izražene spretnosti vplivajo na zaposljivost/zaposlenost. Posamezniki brez zaposlitve, ki so bili predhodno zaposleni, se na lestvicah spretnosti uvrščajo višje od tistih, ki so dolgotrajno brezposelni.

Drugi del navaja primere dobrih praks, pri katerih so države EU upoštevale posebnosti svojih ranljivih skupin. Na Slovaškem imajo tako poseben program za Rome. Individualni pristop v vseh državah temelji na profiliranju predvsem tistih, ki izstopajo iz skupin, v katerih bi dobili standardno podporo.

Vir in več informacij: ACS, 21. 6. 2018

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)