Tudi v letu 2010 Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, v sodelovanju z Državnim zborom, nadaljuje projekt Znanje žanje. Pred začetkom nadaljevanja januarske seje bo v torek, 26. januarja, ob 9. uri v veliki dvorani Državnega zbora že enajsto javno predavanje v okviru projekta Znanje žanje.

Predavanje z naslovom Vesolje in mi bo imela doc. dr. Andreja Gomboc, ki na Fakulteti za matematiko in fiziko, Univerze v Ljubljani, poučuje astronomijo in astrofiziko. V preteklem letu je bila koordinatorka Mednarodnega leta astronomije 2009 za Slovenijo in urednica razstave Od Zemlje do vesolja v parku Tivoli v Ljubljani.

Na javnem predavanju bo spregovorila o vesolju, ki buri človeško domišljijo že od pradavnine. Naše znanje o vesolju je v zadnjih sto letih doživelo gromozanski skok. Od predstave, da je vesolje statično, veliko nekaj sto tisoč svetlobnih let in zajema eno samo, našo galaksijo, smo prišli do dokazov, da je vesolje nastalo pred 13,7 milijardami let v Velikem poku. Začenjamo razumevati, kako so nastale prve zvezde in galaksije, lahko odkrijemo “nevidne” črne luknje in odkrivamo planete okrog drugih zvezd. Mnoga vprašanja pa še vedno ostajajo odprta in so predmet sodobnega raziskovanja vesolja, pri katerem se uporablja danes, tako kot v preteklosti, najboljšo razpoložljivo tehnologijo v danem trenutku.

Več o projektu Znanje žanje in javnem predavanju doc. dr. Andreje Gomboc najdete na spletni strani Državnega zbora www.dz-rs.si, v rubriki Znanje žanje.

Vir>> Novica MVZT

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)