Radio Študent vabli, da se v sredo, 23. aprila 2014, ob 18.00 v prostorih Mediateke v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani udeležite okrogle mize z naslovom

EVROPSKI IZOBRAŽEVALNI SISTEM IN NJEGOV VPLIV NA SLOVENSKO ŠOLSTVO.

Evropske direktive so od vstopa Slovenije v Evropsko unijo vedno tako ali drugače zaznamovale delovanje slovenske družbe. Pogosto je njihova vsebina odločilno vplivala na spremembe in reforme na določenih področjih, pri čemer se je nemalokrat zdelo, da gre za rigidne določbe, ki jasno začrtujejo smer razvoja in jim ni mogoče ugovarjati. Po drugi strani pa nam vpogled v dokumente pokaže veliko bolj ohlapno začrtane smernice, kot daje vtis njihova implementacija, in ki bi ob drugačnem pristopu morda lahko prinesle drugačne spremembe. Ena izmed najbolj temeljnih direktiv, ki je zaznamovala slovenski prostor, je tako gotovo leta 1999 podpisana Bolonjska deklaracija, ki je služila kot podlaga za reformo slovenskega visokega šolstva. Enako pomemben dokument je tudi Nacionalni program visokega šolstva iz leta 2011, ki je svojo vsebino oprl prav na smernice, ki jih je visokemu šolstvu začrtala EU.

Letos mineva desetletje od začetka implementacije bolonjske reforme v slovenski visokošolski prostor, zato bomo na okrogli mizi Radia Študent prostor namenili razpravi o uspešnosti vpeljave bolonjske reforme ter o poteku izvajanja reforme v minulem desetletju. Obenem bomo skupaj z gosti okrogle mize analizirali, na kakšen način sta tako bolonjska deklaracija, kot nacionalni program visokega šolstva prispevala k stanju slovenskega izobraževalnega procesa.

Sodelovali bodo:
– dr. Pavel Zgaga, profesor za filozofijo edukacije na Pedagoški fakulteti;
– dr. Barbara Šega Čeh, predavateljica na Filozofski fakulteti;
– dr. Aleksander Sašo Slaček Brlek, raziskovalec na Fakulteti za družbene vede;
– dr. Maja Breznik, docentka sociologije kulture in raziskovalka pri Mirovnem inštitutu.

Dogodek bo povezovala sodelavka univerzitetne redakcije Radia Študent Jerneja Brumen.

D.E.P.R.A. 2 ali Dogodkovnik Evropskega parlamenta, radijska aktualizacija je nadaljevanje projekta D.E.P.R.A., ki iz radijskega etra Radia Študent jemlje različne načine povezovanja publike z obravnavano politično, umetniško ali izpovedno zgodbo ter jo umešča v javni prostor. Svoje dogajanje razteza v širši slovenski prostor in svoje žarke usmerja iz prestolnice v različne kraje v vseh smereh neba. Z rahlo hudomušnim prizvokom D.E.P.R.A.2 razsvetljuje evropske državljane v vsaki slovenski vasi.

 

Vir>> Radio Študent

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)