Na Brdu pri Kranju je 22. avgusta potekala 4. konferenca ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki so razpravljali o novostih v bližajočem se novem šolskem letu. Posebno pozornost so namenili področju pedagoškega vodenja, kot tudi novemu konceptu razširjenega programa.

Kot je v uvodnem nagovoru med drugim izpostavila ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, gre za nov izvedbeni način podaljšanega bivanja. Znotraj posameznih šol bodo iskali najboljše načine izvajanja, da bi čim bolj osmislili popoldanski del in ga naredili bolj preglednega. Ena ključnih idej je skozi razširjeni program zagotoviti več gibanja otrok. V 127 šolah tako z novim šolskim letom začenjajo s preizkusom vsakodnevnega 45-minutnega gibanja oziroma pet šolskih ur gibanja na teden v sklopu podaljšanega bivanja.

Raziskave kažejo visoko stopnjo korelacije med sproščenostjo in gibanjem ter zavestnim pristopom do učenja in njegovo uspešnostjo, je poudarila ministrica. “Če začnemo z vzgojo gibanja pri otrocih in jim znamo pokazati, kako pomembno je to vzdrževati skozi življenje, to zagotovo pozitivno vpliva na zdravje naroda ter s tem tudi na njegovo uspešnost in učinkovitost”.

Po besedah ministrice dr. Maja Makovec Brenčič je izobraževalni sistem v Sloveniji stabilen in kakovosten, kar potrjujejo tudi mednarodne študije o dosežkih učencev. »Naša skupna naloga je, da ga nenehno nadgrajujemo in ne postavljamo na glavo. Nujno je zagotavljanje stabilnega, predvidljivega, varnega in spodbudnega učnega okolja,” je v nagovoru ravnateljicam in ravnateljem dejala ministrica. Dodala je, da je ob stabilizaciji financiranja in njeni rasti ključna in stalna skrb na področju vzgoje in izobraževanja urejanje položaja zaposlenih, saj brez pravega vrednotenja dela tudi ni napredka.

»Kljub temu, da včasih strokovne rešitve vidimo različno, verjamem, da smo vsi zavezani k istemu cilju. Da vzgojo in izobraževanje postavimo ponovno na mesto, ki si ga v tej družbi zasluži,« je še poudarila ministrica.

Vir: MIZŠ, 23. 8. 2018

(Skupno 27 obiskov, 1 današnjih obiskov)