Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je v sodelovanju z OŠ Louisa Adamiča Grosuplje (najbolj kulturno šolo preteklega leta) na zaključni prireditvi v večnamenski dvorani OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, ki se je je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič, razglasil imena 70 osnovnih šol, ki so si letos prislužile naziv ‘kulturna šola’, in najboljšo med vsemi, najbolj kulturno šolo leta 2017. Gre za najvišja priznanja JSKD na področju kulturnega udejstvovanja v slovenskih osnovnih šolah.

Najbolj kulturna šola leta 2017 je po mnenju strokovne komisije Osnovna šola Franceta Prešerna iz Maribora.

Kulturna šola leta v kategoriji velikih šol je postala OŠ Janka Modra iz Dol pri Ljubljani, kulturna šola leta v kategoriji srednje velikih šol je postala OŠ Griže, kulturna šola leta v kategoriji male in podružnične šole pa je postala OŠ Anice Černejeve Makole.

Komisija je s posebnimi področnimi priznanji nagradila tudi šole, ki še posebej izstopajo na posameznih kulturnih področjih.

Posebno priznanje za izredne dosežke na področju zborovske dejavnosti je prejela OŠ Planina pri Sevnici, posebno priznanje za izredne dosežke na področju gledališke dejavnosti OŠ Franja Malgaja Šentjur, posebno priznanje za izredne dosežke na področju lutkovne dejavnosti je pripadlo OŠ Gustava Šiliha Laporje, posebno priznanje za izredne dosežke na področju folklorne dejavnosti OŠ Prežihovega Voranca Maribor, posebno priznanje za izredne dosežke na področju sodobnega plesa so si prislužili na OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice, posebno priznanje za izredne dosežke na področju filma in videa je šlo na OŠ Center Novo mesto, posebno priznanje za izredne dosežke na likovnem področju je dobila OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, posebno priznanje za izredne dosežke na literarnem področju pa OŠ Frana Roša Celje.

Komisija se je odločila za podelitev še treh posebnih priznanj, in sicer priznanje za izjemne dosežke na področju izobraževanja mentorjev OŠ Brežice, posebno priznanje za izredne dosežke na področju varovanja kulturne dediščine in izobraževanja mentorjev OŠ Lava iz Celja ter priznanje za celovit pristop h kulturnemu dogajanju ljubljanski OŠ Vide Pregarc.

Najbolj kulturna šola leta si je letos prislužila nagrado, ki so jo prispevali JSKD, MAO in Občina Grosuplje: obisk Županove jame in instalacije, ki trenutno gostuje v njej. Ostale nagrajene šole so prejele različne oblike udeležb na seminarjih in izobraževanjih, ki jih za mentorje pripravlja JSKD, najboljše štiri pa še letno naročnino na strokovni reviji Mentor in Folklornik.

Podrobnosti in seznam kulturnih šol najdete na strani JSKD.

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)