Več kot 40 % predšolskih otrok uporablja internet vsaj enkrat na teden in povprečno preživijo na spletu eno uro na teden, je pokazala avstrijska raziskava.
Na podlagi raziskave “Otroci in spletni mediji” pa je avstrijska točka osveščanja o varni rabi interenta Saferinternet.at izdala tudi zanimivo gradivo za starše in vzgojitelje predšolskih otrok.

raziskava otroci uporaba spletnih medijev

Študija, ki je bila v Avstriji opravljena letos med 400 starši z otroki starimi med 3 in 6 let, je pokazala, da so najbolj priljubljene spletne aktivnosti predšolskih otrok igranje iger (72 %), gledanje fotografij (62 %) in video posnetkov (55 %) ter poslušanje glasbe (33 %). Večina najmlajših uporabnikov dostopa do spleta preko namiznega ali prenosnega računalnika (34 %), igralne konzole (14 %) ali pametnih telefonov (11 %) ter tudi preko tabličnih računalnikov njihovih staršev (6 %). Čeprav uporaba pametnih telefonov/tabličnih računalnikov ni razširjena, Saferinternet.at pričakuje, da bo ta uporaba neprestano naraščala v prihodnjih letih.

Večina staršev (92 %) se je strinjala, da je njihova dolžnost, da svoje otroke naučijo varne in odgovorne uporabe spletnih medijev. 64 % pa jih obravnavo teh tem pričakuje od izobraževalnih ustanov, kot je npr. vrtec. Skoraj polovica vprašanih (49%) meni, da se je pomembno pogovarjati s predšolskimi otroci o spletni varnosti, vendar več kot tretjina staršev (36 %) misli, da je bolj primerno obdobje za pogovor o tej temi šolsko obdobje (npr. od 10 leta dalje). Le polovica staršev (51 %) pa je potrdila, da so na spletu našli starosti primerno vsebino za njihove otroke.

Gradivo “Mediji v družini”, ki ga je pripravil Saferinternet.at  za starše in vzgojitelje predšolskih otrok, je objavljeno v angleščini in hrvaščini.

Vir: Safe.si, 21. 3. 2013

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)