Mednarodna raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC 2010), ki jo je že tretjič zapored izvedel Inštitut za varovanje zdravja RS (IVZ), je pokazala, da je    28 % petnajstletnikov že imela spolne odnose, od tega 32 % fantov in 25 % deklet, ter da so eno izmed zanesljivih metod preprečevanja nosečnosti pri zadnjem spolnem odnosu uporabili trije od štirih petnajstletnikov, ki so že imeli spolne odnose.

V raziskavi se je pokazala tudi povezava bolj tveganega spolnega vedenja 15-letnikov z različnimi dejavniki socialno-ekonomskega položaja mladostnikov, večinoma v smeri bolj tveganega spolnega vedenja pri mladostnikih iz ogroženih skupin. Tako je spolne odnose že imelo 15 % gimnazijcev, 34 % tistih, ki obiskujejo srednje tehnične šole, in 48 % 15-letnikov, ki hodijo na poklicne šole.

Delež mladostnikov, ki so pri zadnjem spolnem odnosu uporabili eno od zanesljivih metod preprečevanja nosečnosti, se je značilno razlikoval glede na socialno-ekonomski položaj družine – najvišji je bil pri tistih iz družin z visokim socio-ekonomskim položajem (85,7 %), najnižji pa pri mladostnikih iz družin z nizkim (61,5 %).

Več o rezultatih raziskave, si lahko preberete na spletnih straneh IVZ.

(Skupno 21 obiskov, 1 današnjih obiskov)