Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so v petek, 23. 6. 2017, objavili razpis “Spodbujanje zaposlovanja mladih v nevladnih organizacijah z namenom sodelovanja vzgojno-izobraževalnih zavodov z nevladnimi organizacijami na področju dela z otroki s posebnimi potrebami”. Z razpisom v skupni vrednosti 405.000 evrov želijo sofinancirati zaposlitve brezposelnih mladih, starih od 15 do vključno 29 let. Najmanj 50 mladih brezposelnih bo v šolskem letu 2017/18 zaposlenih deset mesecev, in sicer bodo pomagali otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami, ki so vključeni v izobraževalni proces.

Nevladne organizacije, ki delujejo na področju dela z otroki s posebnimi potrebami, imajo veliko  znanja. Z namenom izmenjave izkušenj in znanja želijo vzpostaviti povezavo med vzgojno-izobraževalnimi zavodi in nevladnimi organizacijami. Bistven prispevek bo izvajanje inovativnih oblik sodelovanja in izmenjava izkušenj med vrtcem, šolo, zavodom in nevladno organizacijo na način, da se spodbuja zaposlovanje mladih in s tem prispeva k znižanju brezposelnosti in pridobivanju izkušenj ter kompetenc za nadaljnje zaposlovanje.

Nevladne organizacije, ki se ukvarjajo z otroki s posebnimi potrebami, bodo v sodelovanju z vzgojno-izobraževalnimi zavodi lahko usposobile nove mlade sodelavce in s tem tudi povečale možnosti za njihovo zaposljivost tako v nevladnih organizacijah, kot tudi v sistemu vzgoje in izobraževanja.

V Sloveniji je bilo v šolskem letu 2015/16 v vrtce vključenih nekaj več kot 1.300 otrok s posebnimi potrebami, v redne osnovne šole 10.000 otrok s posebnimi potrebami, v šole s prilagojenim programom in zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami nekaj več kot 4.000 učencev in v srednje šole 4.200 dijakov s posebnimi potrebami.

Rok za oddajo prijav je 15. 7. 2017. Razpisna dokumentacija je na voljo na naši spletni strani.

Vir: MIZŠ, 23. 6. 2017 

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS pa na to temo pripravlja informativno delavnico, ki bo 27. junija 2017 ob 10. uri. Več podrobnosti najdete tukaj.

(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)