Državni zbor v sodelovanju s Turizmom Ljubljana na razstavi, ki je na ogled od 5. decembra 2022 dalje v Jakopičevem sprehajališču, predstavlja 30 let Državnega zbora kot najvišjega predstavniškega in zakonodajnega organa v Republiki Sloveniji (30. obletnico bodo zaznamovali 23. decembra letos).

Na razstavi je prikazana tako osnovna – zakonodajna funkcija Državnega zbora: zakonodajni postopek, statistični podatki o številu sprejetih zakonov (4.231), aktov (4.609), interpelacij (55), sprememb ustave (11), poslanskih vprašanj in pobud (25.078), kot tudi njegova volilna in nadzorna funkcija. Prav tako so predstavljeni vsi dosedanji mandati, s poslankami in poslanci (946), predsedniki (14 predsednikov in 1 predsednica) in generalnimi sekretarji, Klubom parlamentark, Društvom poslancev 90, …

Del razstave je namenjen nekoliko bolj skritim kotičkom Državnega zbora in njegovim strokovnim službam, tako tistim, ki skrbijo za izvedbo sej in zakonodajni postopek, kot tistim, ki skrbijo za tehnično in strokovno podporo, kot so recepcija, restavracija, avdio-video studio, knjižnica, tiskarna in druge.

Pomemben del razstave je posvečen tudi parlamentarnemu poslopju, kulturni dediščini in umetniškim stvaritvam v Državnem zboru.

Vir in več informacij: DZ, 5. 12. 2022

(Skupno 32 obiskov, 1 današnjih obiskov)