Kemijski elementi nas obdajajo vsepovsod. Tvorijo vesolje, ki ga občudujemo, zrak, ki ga dihamo, vodo, ki jo pijemo, zemljo, po kateri stopamo, surovine, ki jih uporabljamo in nenazadnje, elementi tvorijo nas same. In prav k razmišljanju o tem, želi spodbuditi razstava z naslovom ‘Elementi vsepovsod okoli nas‘, ki je na ogled na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici.

Gre za poklon Mednarodnemu letu periodnega sistema elementov, ki ga je Unesco razglasil z namenom spodbujanja naravoslovnega izobraževanja. Letos namreč mineva 150 let, odkar je ruski profesor kemije Dmitrij Ivanovič Mendelejev 63 tedaj znanih kemijskih elementov uspel urediti v smiselno celoto. Danes periodni sistem vsebuje skoraj dvakrat večje število elementov in sicer 118.

Razstava, ki so jo skupaj pripravili Urad za UNESCO, Slovensko kemijsko društvo, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, Pedagoška fakulteta Ljubljana / Faculty of Education Ljubljana, Center KemikUm – razvojno-inovacijski učni laboratorij in Hiša eksperimentov, bo na ogled do 19. avgusta.

Vir in opis razstave: MIZŠ, 22. 7. 2019 in KI, 19. 7. 2019

(Skupno 125 obiskov, 1 današnjih obiskov)