V Narodni in univerzitetni knjižnici bo od 4. septembra do 4. oktobra na ogled razstava z naslovom Cerkev slovenskega jezika, ki jo knjižnica pripravlja v počastitev 450. obletnice izida Trubarjeve Cerkovne ordninge.
Na razstavi bo na ogled izvod tega dela, ki je bil oktobra lani nepričakovano odkrit v Mestnem arhivu v Memmingenu v Nemčiji.

Cerkovna ordninga je izšla leta 1564 v Tübingenu v nakladi 400 izvodov, od katerih je bila večina že kmalu po izidu zaplenjena in uničena. Poleg izvoda v Memmingenu je ostala ohranjena v enem samem znanem izvodu, ki ga hrani Vatikanska apostolska knjižnica.

Poleg Trubarjevega dela, ki ga je za potrebe razstave ob posredovanju Ministrstva za kulturo RS posodil Mestni arhiv iz Memmingena, bodo razstavljeni še cerkveni in šolski redi iz zbirk NUK in Arhiva RS ter arhivski dokumenti o prepovedi in uničenju knjige.

Na plakatih bosta z različnih vidikov osvetljena vsebina in pomen knjige, ki velja za eno od Trubarjevih kulturno najpomembnejših del, saj podaja Trubarjevo vizijo pravne, organizacijske in duhovne ureditve slovenske cerkve ter vzpostavlja slovenščino kot jezik vseh cerkvenih obredov.

Razstava bo edinstvena priložnost tudi za učence in dijake, da poglobijo svoje znanje, ki so ga pridobili v okviru pouka slovenskega jezika in zgodovine. Narodna in univerzitetna knjižnica bo zato v času trajanja razstave organizirala posebne vodene skupinske oglede za učence tretje triade in dijake. Ogled razstave in vodenje sta brezplačna. Vodeni ogledi v dolžini ene šolske ure ali po dogovoru so možni vsak delovni dan med 9. in 15. uro in lahko vključujejo tudi ogled Plečnikove palače.

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)