Green Comp naslovnicaNa spletni strani Evropske komisije je v rubriki Znanstveno središče EU (EU Science Hub) objavljen referenčni okvir kompetenc za trajnost GreenComp.

Dokument GreenComp je rezultat delovanja v smeri uresničevanja ambiciozno zastavljenih ciljev Evropskega zelenega dogovora. V političnih dokumentih Evropske komisije, kot sta Program znanj in spretnosti za Evropo za trajnostno konkurenčnost, socialno pravičnost in odpornost (2020) in pobude za zeleno izobraževanje in usposabljanje (Evropski izobraževalni prostor do 2025), se je izoblikovala potreba po pripravi evropskega okvira kompetenc za trajnost na podlagi jasnih priporočil, kako v izobraževanju in usposabljanju razvijati spretnosti za trajnost, tudi v programih za izpopolnjevanje in/ali prekvalificiranje ter z naložbami v učenje za okoljsko trajnost.

GreenComp je skupni temelj za udeležence izobraževanja ter vodilo za učitelje in druge izobraževalce. Daje sporazumno razlago trajnosti kot kompetence.

Okvir je tudi odziv na vedno večjo potrebo po nadgrajevanju in razvijanju znanj, spretnosti in odnosa do življenja, dela in delovanja trajnostno. Podpira vseživljenjsko učenje. Namenjen je vsem udeležencem izobraževanja in usposabljanja ne glede na starost, izobrazbo, v vseh učnih ureditvah (formalnih, neformalnih, priložnostnih).

Kompetence za trajnost so sistemsko in kritično razmišljanje, spretnosti zagovarjanja in delovanja ter osnovna znanja, ki jih potrebujemo vsi, ki nas skrbi stanje našega planeta danes in v prihodnosti.

(Skupno 453 obiskov, 1 današnjih obiskov)