Rektorji slovenskih univerz so naslovili Vladi RS  odprto pismo, v katerem so med drugim izrazili svojo zaskrbljenost “za prihodnost Slovenije, saj bodo takšni varčevalni ukrepi, če bodo izvedeni, resno zarezali v razvojno substanco, brez katere ponoven gospodarski vzpon naše države ni mogoč. Za izhod iz krize potrebujemo visoko izobražen kader in sposobne raziskovalce in profesorje. Le ti bodo premogli kritično razmišljanje in iskanje idej izven škatle. Ponavljanje že znanih obrazcev ne bo rešilo težav, v katere so nas ti obrazci potisnili. Rektorji slovenskih univerz smo se s podpisom Resolucije o razvoju kulture kakovosti tudi formalno zavezali, da bomo svoj del naloge opravili in izboljšali delovanje univerz, vendar bomo svojo zavezo lahko izpolnili le z ustreznimi sredstvi. Rektorska konferenca zato predlaga Vladi RS, da kot moder gospodar v kriznih časih poveča vlaganja tja, kjer bomo lahko jutri želi. In vlaganje v znanje dokazano daje najboljše rezultate. Z rezi v razvojne potenciale naše države pa tvegamo, da bomo postali povsem odvisni od tujega znanja in bomo le še narod nizkoproračunskih potrošnikov. Ne poznamo primera, da bi katerakoli država načrtovala razvojni cikel z zmanjšanjem vlaganj v ta sektor.

Razvoj na znanju temelječega gospodarstva, ki bo sposobno bistveno izboljšati produktivnost ter ponuditi nove produkte svetovnemu trgu in ponoven razcvet družbe lahko pričakujemo le z dobro razvitimi in odličnimi univerzami, zato pozivamo Vlado RS, da ponovno pretehta posledice svojih odločitev z dveh enakovrednih vidikov in interesov: nacionalnega in mednarodnega.”

Pismo so podpisali predsednik rektorske konference RS Prof. dr. Danijel Rebolj,rektor Univerze v Ljubljani Prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik, rektor Univerze na Primorskem Prof. dr. Dragan Marušič in predsednik Univerze v Novi gorici Prof. dr. Danilo Zavrtanik.

Vir: UL, 13. 4. 2012

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)