V petek, 17. 2. 2012, so se na Univerzi v Mariboru, ki je prevzela predsedstvo Rektorske konference Republike Slovenije, sestali rektorji: prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik (Univerza v Ljubljani), prof. dr. dr. Danijel Rebolj (Univerza v Mariboru), prof. dr. Dragan Marušič (Univerza na Primorskem) in prof. dr. Danilo Zavrtanik (Univerza v Novi Gorici).

Dogovorili so se, da bodo predloge za spremembe Zakona o visokem šolstvu pripravili skupaj kot tudi odgovor na poziv informacijske pooblaščenke, da naj univerze pripravijo podprto argumentacijo nestrinjanja zbiranja osebnih podatkov ministrstva v sistemu e-visokega šolstva. Odločitev bodo rektorji prepustili informacijski pooblaščenki. Strinjali so se tudi, da mora vlada nameniti posebna sredstva za razvoj knjižničarske dejavnosti, saj se zdajšnji odnos države do knjižnic slabša in peha knjižnice na skrajni rob preživetja in jih tako uničuje. Rektorski konferenci se tak odnos države zdi popolnoma nesprejemljiv. Univerze se strinjajo za ustanovitev Etične komisije za vedenjske raziskave in izvedbo konference konec marca v Mariboru o Kulturi kakovosti in prepoznavnosti slovenskih univerz.

Rektorska konferenca bo vladi (ministru dr. Žigu Turku in g. Andreju Vizjaku) predlagala ustanovitev sklada za internacionalizacijo univerz, prek katerega bodo lahko pomagali tudi tujim študentom, ki so izgubili štipendije. Po seji Rektorske konference je sledila slavnostna predaja doprsnega kipa akad. prof. dr. Antona Trstenjaka, ki ga je Univerzi v Mariboru izročil rektor Univerze v Ljubljani. Kip je Univerza v Ljubljani hranila osem let.

Vir: Univerza v Ljubljani, 20. 2. 2012

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)