Če pri uporabi oblačnih storitev kršimo pravila uporabe, nam lahko ponudnik na primer izbriše oz. onemogoči dostop do objavljene vsebine, v skrajnem primeru pa nam lahko odvzame dostop do storitve oz. uporabniški račun. Pri gigantskih globalnih sistemih, kakršen je Facebook, veliko večino “uredniškega” dela pri presoji morebitnih kršitev opravijo algoritmi. Kaj pa, če se zmotijo?

V prav takšni zagati se je letos spomladi znašla Podiplomska šola ZRC SAZU, potem ko je objavila napoved javne razprave s predavanjem ugledne filozofinje o fenomenu teorij zarot. O tem so obširno poročali tudi mediji. Na primer Monitor in Dnevnik, ki je po več kot pol leta, ves ta čas je bila Podiplomska šola ZRC SAZU brez svojih profilov na družbenem omrežju in strani, prek katerih komunicirajo tudi s študenti, objavil tudi srečen konec zgodbe.

Koristna posledica reševanja primera ZRC SAZU je, da je Arnes, prek članstva v mednarodni organizaciji INSAFE, ki predstavlja krovno združenje nacionalnih centrov za varnejši internet, zdaj vzpostavil kontakt z osebo, ki za Facebook opravlja naloge “Public Policy Manager” za centralno in vzhodno Evropo in je tudi pomagala pri razrešitvi konkretnega primera. Ta kontakt je Arnes že posredoval Uradu informacijske pooblaščenke in Centru za varnejši internet – SAFE.SI, seveda pa ga zdaj imajo tudi na ZRC SAZU.

Vir in več informacij: Arnes, 17. 12. 2021

(Skupno 34 obiskov, 1 današnjih obiskov)