Evropska komisija je objavila rezultate javnega posvetovanja o prihodnji generaciji EU programov na področju izobraževanje in mladine od leta 2014 dalje. Med septembrom in novembrom so lahko vsi zainteresirani izrazili svoje mnenje o oblikovanju programov v naslednjem večletnem proračunu Evropske unije.

Na posvetovanje o bodočih programih na področjih izobraževanja in usposabljanja, mladine in mednarodnega sodelovanja na področju visokega šolstva se je odzvalo več 8700 oseb. Večina odzivov je prišla iz evropskih držav, posredovale pa so jih večinoma osebe, aktivne na področjih izobraževanja in mladinskih politik.

Rezultati teh posvetovanj bodo pomagali Komisiji pri pripravi naslednje generacije programov na področju izobraževanja in mladinskih politik. Komisija bo predlagala proračun po letu 2013 konec junija in predstavila predlog za nove programe na področju izobraževanja in mladine jeseni 2011.

V okviru trenutnega proračuna (2007 – 2013) delujejo trije glavni programi, preko katerih Evropska unija nudi priložnosti za sofinanciranje na področjih izobraževanja, usposabljanja in mladine. To so Vseživljenjsko učenje, ki omogoča ljudem stimulativne učne izkušnje v vseh življenjskih obdobjih, program Mladi v akciji, ki podpira učne aktivnosti, ki potekajo zunaj šole, vključno z mladinskimi izmenjavami in prostovoljstvom in Erasmus Mundus, ki podpira izmenjave in sodelovanje na področju visokega šolstva s partnerji po vsem svetu.

Analize treh javnih posvetovanj (pdf):

Vir: Eurodesk Slovenija, 25. 5. 2011

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)