Na spletišču ministrstva za delo je z dne 4. 8. 2014 objavljeno sporočilo za javnost o rezultatih polletnega izvajanja Programa Jamstvo za mlade in spletni iskalnik ter mobilno aplikacijo.

Državni sekretar Dejan Levanič, direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje Damjana Košir in namestnica generalne direktorica Zavoda RS za zaposlovanje Greta Metka Barbo Škerbinc so na novinarski konferenci predstavili rezultate polletnega izvajanja Programa Jamstvo za mlade in spletni iskalnik ter mobilno aplikacijo, kjer mladi iskalci zaposlitve dobijo vse informacije o programih, ki so na voljo.

si

10

Prenesi v izvirni velikosti

Več slik

»Po pol letih izvajanja Jamstva za mlade, za katerega je v dveh letih namenjenih 157 milijonov evrov iz različnih finančnih virov, so rezultati spodbudni,« je poudaril državni sekretar Dejan Levanič. »Brezposelnost med mladimi se namreč uspešno zmanjšuje.«
Po neuradnih podatkih (uradni bodo čez nekaj dni) je trenutno 116.199 brezposelnih oseb, kar pomeni manj brezposelnih kot v enakem obdobju lani; od tega je kar 17 % manj brezposelnih mladih kot januarja letos. V obdobju januar – junij 2014 se je zaposlilo, 13.954 mladih; to je 27,2 % več mladih kot v enakem obdobju lani.

Med ključnimi ukrepi Jamstva za mlade je državni sekretar Dejan Levanič izpostavil Prvi izziv, program Podjetno v svet podjetništva, Delovni preizkus, Usposabljanje na delovnem mestu, Mentorstvo za mlade, pa tudi ukrep Oprostitev plačila prispevkov delodajalca, ki je bil pri pripravi deležen največ pomislekov. Samo na podlagi slednjega se je za nedoločen čas zaposlilo 1500 mladih.

Da bi zagotovili še večjo povezavo med delodajalci in iskalci zaposlitve in boljšo obveščenost mladih iskalcev zaposlitve pa tudi delodajalcev smo skupaj z zavodom vzpostavili spletni iskalnik po programih za mlade.

Podstran za mlade www.ess.gov.si/mladi je tako še bogatejša s koristnimi informacijami za mlade iskalce zaposlitve. Stran je dopolnjena s pregledom po programih za mlade, koristnimi povezavami za podjetne iskalce zaposlitve ter iskalnikom po vseh programih v okviru Jamstva za mlade. Iskalnik na podlagi starosti, trajanja brezposelnosti ter občine stalnega prebivališča, najde vse ukrepe oziroma programe zaposlovanja ali usposabljanja, ki so trenutno na voljo za mlade iskalce zaposlitve.
Spletna stran Zavoda RS za zaposlovanje je optimizirana in prilagojena uporabnikom mobilnih telefonov, tako da lahko od danes naprej enostavneje dostopajo do informativnih vsebin.

V primeru obiska spletne strani (http://m.ess.gov.si) z mobilnim telefonom, je uporabnik avtomatsko preusmerjen na vstopno stran mobilnega portala, kjer mu je na voljo iskalnik po prostih delovnih mestih, pregled aktualnih programov za iskalce zaposlitve, iskalnik po ukrepih za mlade iskalce zaposlitve v okviru sheme Jamstva za mlade, podprtega s strani MDDSZ, pregled aktualnih razpisov in povabil za delodajalce, odgovor na pogosta vprašanja o prijavi in odjavi pri zavodu ter pridobitvi denarnega nadomestila, iskalnik po uradih za delo (uradne ure, kontaktni podatki in zemljevid lokacij zavoda) in aktualne novice in možnost prijave na e-obveščanje.

Uporaba mobilnega portala je omogočena na skoraj vseh mobilnih telefonih in mobilnih operacijskih sistemih, ki omogočajo dostop do spletnih vsebin. Mobilni portal se bo glede na potrebe uporabnikov v prihodnosti še nadgrajeval in dopolnjeval.

Iskalnik po ukrepih za mlade in mobilni portal sta nastala v okviru projekta Razvoj in promocija storitev ter pripomočkov za vseživljenjsko karierno orientacijo brezposelnih, drugih iskalcev zaposlitve in neaktivnih, sofinanciranega s strani Evropskega socialnega sklada ter v sodelovanju Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Zavoda RS za zaposlovanje.

 

(Skupno 31 obiskov, 1 današnjih obiskov)