Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je konec preteklega leta med študenti izvedla raziskavo z naslovom »Študent, kje pa tebe čevelj žuli?«. Namen raziskave je bil iz prve roke izvedeti, s katerimi problemi se študentje najpogosteje soočajo in katera področja se jim ne zdijo zadovoljivo urejena. V raziskavi je sodelovalo 1564 študentov iz vse Slovenije, iz njihovih odgovor pa so pripravili 13 predlogov za izboljšanje položaja študentov.

S pomočjo raziskave so v Študentski organizaciji Slovenije identificirali ključne problematike in jih razdelili na tri vsebinska področja – študijska problematika, socialna in zdravstvena problematika ter ostalo. Študentje so se v svojih odgovorih dotaknili problematik kot so kakovost študija, zlasti dostopnosti študijske literature in nekvalitetno delo profesorjev, pripravništva in prakse, dela administrativnih služb na fakultetah, infrastrukture, mednarodne mobilnosti, štipendij, prehrane, študentskega bivanja, subvencionirane prehrane in prevoza, zdravstva …

Analiza in pregled posameznih vsebinskih področij (.pdf) je predstavljala podlago za oblikovanje 13 predlogov, ki bodo usmerjala nadaljnje delo in prizadevanja Študentske organizacije Slovenije.

Med 13 predlogov so uvrstili:

 1. nov sistemski Zakon o visokem šolstvu;
 2. digitalizacija študijskih gradiv;
 3. obvezna pedagoška usposabljanja za visokošolske učitelje;
 4. ukinitev dosmrtnega naziva rednega profesorja;
 5. evalvacija smiselnosti Slovenskega ogrodja kvalifikacij;
 6. ureditev sistema pripravništev in študijskih praks;
 7. podaljšanje možnosti koriščenja subvencionirane študentske prehrane do 22. ure;
 8. priprava in sprejem Zakona o subvencioniranem bivanju;
 9. sprostitev celotnega 5. razreda za pridobitev državne štipendije;
 10. prenova sistema Zoisovih štipendij;
 11. sprejetje novele Zakona o skupnosti študentov;
 12. digitalizacija in integracija sistemov subvencioniranega prevoza ter subvencionirane prehrane;
 13. vzpostavitev sistema beleženja kompetenc, pridobljenih z opravljanjem začasnega in občasnega dela dijakov in študentov.

Vir in več: ŠOS, 7. 2. 2017

 
(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)