Na spletni strani safe.si (28. 2. 2013) so objavljeni najnovejši rezultati projekta testiranja programov za starševski nadzor SIP BENCH (zima 2012/13), ki ga financira Evropska komisija.

Tukaj lahko najdete ocene posametnih orodij, ki so bila testirana (navedeno je tudi, ali je orodje brezplačno oz. koliko stane, če ni)

Tukaj pa lahko izberete, katere funkcije v programu potrebujete in vam prikaže izbor programov, ki to omogočajo in rezultate testiranja za te programe.

Vsa orodja so bila preizkušena glede na štiri merila in z ocenami 1-4, kjer 1 pomeni najslabšo, 4 pa najboljšo oceno:

  • Funkcionalnost: Ali je orodje združljivo z operacijskimi sistemi (npr. Windows, Linux, Mac OS)? Ali lahko filtrira spletne vsebine glede na ključne besede, tematiko, URL-je? Ali lahko blokira ali spremlja dostop do interneta, elektronske pošte, klepetalnic, takojšnjega sporočanja?
  • Učinkovitost: Ali orodje blokira vse spletne strani z neprimernimi vsebinami za otroke oziroma ali so takšne strani še vedno dostopne? Ali blokira tudi primerno vsebino za otroke? Ali je na voljo v jezikih, ki jih govorijo uporabniki? Ali dobro filtrira spletne dnevnike, forume in spletne strani za družbeno mreženje?
  • Uporabnost: Ali lahko orodje namestijo tako začetniki kot tudi napredni uporabniki? Ali je namestitev preveč zapletena? Ali starši in otroci zlahka prepoznajo, da je bila spletna stran blokirana?
  • Varnost: Ali lahko tehnično podkovana mladina orodje zlahka izklopi ali se mu izogne?

Rezultati so predstavljeni ločeno za otroke do 12 let in od 13 let navzgor.

Povzetek rezultatov testiranja v angleščini si lahko ogledate tukaj. Celotno poročilo testiranja pa je dostopno na naslednji povezavi.

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)