Latvijska Riga in švedska Umeå bosta letos evropski prestolnici kulture. Te v Evropski uniji vsako leto izbirajo že od leta 1985, ko so se s tem naslovom lahko pohvalile Atene. Do danes je že več kot 40 mest v EU nosilo ta naslov, ki je namenjen spodbujanju kulturne različnosti in vzpostavljanju evropske identitete.

Riga

Riga je prestolnica Latvije in največje mesto na Baltiku. Staro je več kot 800 let, danes pa je politični in gospodarski center države.
»V Rigi se mešata zgodovina in sodobnost, Art Nouveau in sodobna arhitektura, vidite lahko stare in sodobne slikarje,« razlaga nekdanja podžupanja Rige in poslanka v Evropskem parlamentu Inese Vaidere (ELS).
V letu 2014 bo sicer Riga gostila tudi največje tekmovanje v zborovski glasbi.

Umeå

Umeå je prvo švedsko mesto, ki je bilo po Stockholmu leta 1998 imenovano za evropsko prestolnico kulture. Od prestolnice je proti severu oddaljeno 600 kilometrov. Mestna univerza ima 34.000 študentov in je v vrhu švedskih raziskav.
Mislil sem, da bom končal daleč od civilizacije, pa sem začel pisati o mladem in živahnem mestu, razlaga poslanec Göran Färm (S&D), ki je v Umeå svojo kariero v 1970ih začel kot novinar. »Rad se vračam, predvsem na univerzo in v tehnološki park Uminova, zadnje čase pa tudi na umetniški kampus. Veliko tega je bilo financiranega z denarjem EU,« pravi poslanec.

Vir: Evropski parlament, 2. 1. 2014

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)