Trinajst filmov, ki so prejeli podporo programa Evropske unije za kinematografijo MEDIA, se bo odvrtelo na velikem zaslonu na 66. Mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu, ki bo potekal med 15. in 26. majem, sedem od njih pa se bo potegovalo za prestižno zlato palmo (glej Prilogo 1). Med njimi je tudi Le Passé Asgharja Farhadija, prejemnika lanskoletne nagrade MEDIA Evropske unije za najboljši novi filmski projekt. Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou bo evropsko nagrado MEDIA za leto 2013 podelila danskemu režiserju Thomasu Vinterbergu na „Evropskih shajališčih“ v nedeljo, 19. maja.

„Zelo me veseli, da so evropski filmi, ki so bili izbrani za financiranje s sredstvi programa MEDIA, spet v središču pozornosti na Canneskem filmskem festivalu. MEDIA predstavlja močno evropsko filmsko industrijo in kulturno raznovrstnost. V okviru novega programa Ustvarjalna Evropa bo še naprej podpiral naše najbolj nadarjene filmske ustvarjalce. Naši filmi so se v Cannesu vedno zelo dobro odrezali in prepričana sem, da letos ne bo nič drugače,“ je povedala Androulla Vassiliou.

Poleg sedmih filmov, uvrščenih v uradni izbor, so se štirje filmi iz programa MEDIA uvrstili v kategorijo Štirinajst dni režiserjev in po eden v kategorijo Posebni pogled ter odkrivanju novih talentov namenjeni Teden kritike. Izmed dobitnikov zlate palme iz preteklih 12 let jih je bilo devet financiranih iz programa MEDIA, vključno s filmom Ljubezen Michaela Hanekeja lansko leto.

Vir in več: Evropska komisija, 15. 5. 2013

Preberite tudi: Danski režiser Vinterberg na filmskem festivalu v Cannesu nagrajen z nagrado MEDIA

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)