Zavod Republike Slovenije za šolstvo vabi zainteresirane profesorje družboslovnih in humanističnih predmetov na brezplačen seminar »Aktivno državljanstvo in domovina«, ki ga izvaja v okviru istoimenskega ESS projekta. Seminar bo v torek, 1. aprila 2014, v prostorih Gimnazije Moste, Zaloška 49, v Ljubljani.

Seminar je namenjen tudi vsem tistim svetovalnim delavcem, ki se niso udeležili seminarja, ki so ga že izvedli 24. januarja 2014 v Ljubljani.

Začetek seminarja je ob 11.00 uri zaključek pa predvidoma ob 16.00 uri.

Vsebina in cilj seminarja: Odnos do domovine je posebej pri mladih pomemben del vzpostavljanja identitete ter odnosa med posameznikom in skupnostjo. Če hočemo biti ponosni na svojo domovino, je potrebno o njej nekaj vedeti. Prav zato moramo domovinske vsebine vključiti že v sam začetek identitetne izgradnje državljank in državljanov, kar se neobhodno nanaša na področje osnovnošolskega izobraževanja. Ker so učitelji zagotovo pomemben vir informacij za mlade, tudi o tematikah, ki so povezane z domovino, osamosvojitvijo in državljanstvom, je cilj seminarja dvigniti profesionalne kompetence učiteljev (predvsem družboslovnih in humanističnih predmetov)za uvajanje razvitih pedagoških strategij in praks na področju aktivnega državljanstva, osamosvajanja ter državljanske in domovinske vzgoje. Seminar »Aktivno državljanstvo in domovina« bo – tudi z namenom kvalitetnejšega prenašanja vseh teh znanj na učence – vključeval predavanja o osamosvajanju, domovinski vzgoji, aktivnem državljanstvu; prav tako pa bodo izpostavljene razlike med konceptoma nacionalizma in domoljubja.

Terminski plan izvedbe seminarja:

  • 11.00–11.15 Predstavitev vloge in razlogov za seminarje(dr. Vladimir Prebilič)
  • 11.15–12.15 Vloga, pomen in razumevanje aktivnega državljanstva in domoljubja med mladimi (dr. Vladimir Prebilič)
  • 12.20–13.10 Domoljubje v procesu odločanja prebivalcev Slovenije o demokraciji in neodvisnosti (dr. Damijan Guštin)
  • 13.10–13.40 Malica (za malico je poskrbljeno s strani organizatorja)
  • 13.40–14.40 Osamosvajanje Slovenije (g. Miran Fišer)
  • 14.50–15.50 Delavnica (ga. Špela Čekada Zorn in ga. Andreja Dobnikar)
  • 15.50–16.00 Evalvacija dogodka

Na seminar se lahko prijavite preko elektronske pošte na naslovu . Prosijo vas, da v prijavi napišete ime in priimek, naziv šole ter predmet/e, ki jih poučujete. Rok za prijavo na seminar je 30. marec 2014.

Vir: ZRSŠ, marec 2014

(Skupno 42 obiskov, 1 današnjih obiskov)