Na spletišču ministrstva za izobraževanje je z dne 30. 6. 2014 objavljeno sporočilo za javnost s sestanka regionalne platforme za sodelovanje v visokem šolstvu in na področju raziskav.

“Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je 30. junija v prostorih ministrstva gostilo udeležence sestanka Regional Platform for Benchmarking and cooperation in Higher Education and Research. Udeležili so se ga visoki predstavniki s področja visokega šolstva Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Kosova, Makedonije, Srbije in Slovenije. MIZŠ je v preteklosti že sodeloval na tovrstnih dogodkih in skupaj z regionalno platformo organiziral pomembne dogodke na regionalni ter evropski ravni s področja avtomatičnega priznavanja primerljivosti tujih diplom oz. kvalifikacij.

Udeležence sestanka v Ljubljani je nagovoril slovenski minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo. Udeležencem je uvodoma izrekel dobrodošlico, nato pa spregovoril o pomenu internacionalizacije visokega šolstva. Univerze so in morajo biti internacionalizirane, je dejal ter se zavzel za izmenjave tako študentov kot profesorjev kot tudi za izmenjave dobrih praks. Sodelovanje je lahko odlično ter koristno četudi univerze delujejo v različnih pogojih, je prepričan minister dr. Pikalo. Ta regionalna platforma, ki se je odvijala v Ljubljani, pa je ravno to, kar naj bi pripomoglo k sodelovanju med univerzami držav, ki se združujejo vanjo.

Minister je na kratko predstavil aktualne dileme slovenskega visokošolskega sistema in ob tem opozoril na pomen stabilnega financiranja univerz, za katerega si prizadeva. To je nujno, če želijo biti univerze razvojno naravnane, je prepričan minister.

Programov, v okviru katerih je mogoče sodelovati, je veliko, je dejal minister in ob tem omenil kot eno obliko sodelovanja sodelovanje v okviru EMUNI. Tu je ministrstvo v zadnjem času naredilo kar nekaj korakov dalje, potem ko je v nekem obdobju razvoj študijskih programov tam zastal. Oktobra letos bo ta univerza vendarle pričela izvajati študijski program in bo imela študente, je z zadovoljstvom povedal, hkrati pa izrazil upanje, da se kmalu tam prične tudi izvajanje doktorskih študijskih programov. EMUNI je vsekakor lahko mreža, kjer lahko aktivno sodelujejo mediteranske države. Upamo, da je EMUNI nekaj, na kar bomo lahko že v nekaj letih ponosni, je dejal dr. Jernej Pikalo.

Ob zaključku nagovora je spomnil na zanimivost, namreč da so se na današnjem srečanju regionalne platforme na MIZŠ prvič po 20 letih srečali rektorji ljubljanske, zagrebške in beograjske univerze. Ob tej priložnosti jim je minister dr. Pikalo izročil tudi simbolično darilo.”

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)