Evropska komisija je sprejela predlog za nadaljevanje pobude „evropske prestolnice kulture“. Obstoječi program se zaključuje leta 2019, novi predlog pa določa vrstni red, po katerem bodo države predlagale kandidaturo mest za pridobitev tega naziva vse do leta 2033. Poleg dveh držav članic, ki si vsako leto delita naziv, Komisija predlaga, da bi se za evropsko prestolnico kulture vsako tretje leto lahko potegovale tudi države kandidatke ali možne kandidatke za članstvo v EU. O načrtu bosta razpravljala Evropski parlament in Svet, ki morata končno odločitev o prihodnjih pogojih za izvajanje sprejeti pred koncem leta 2013.

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou je povedala: „Program ‚evropske prestolnice kulture‘ je ena najvidnejših in najpomembnejših evropskih pobud, ki ne le uveljavlja izjemno kulturno bogastvo in raznolikost Evropske unije, temveč tudi spreminja podobo mest v korist meščanov in obiskovalcev. Danes je tekmovanje za pridobitev naziva v državah članicah ostrejše kot kdaj koli prej in prav to dokazuje, kako pomembna in privlačna je pobuda.“

Predlog Komisije ohranja glavne značilnosti in strukturo sedanjega programa. Poleg tega izpostavlja, da bi bilo treba naziv še naprej podeljevati po sistemu kroženja med državami članicami (glej prilogo). Merila za izbor so bila spremenjena in zdaj vključujejo podrobnejše napotke za morebitne prestolnice, kar bo izboljšalo splošni postopek izbire in spremljanja mest, ki se potegujejo za naziv. Več pozornosti bo namenjene učinku pobude pri spodbujanju dolgoročne rasti in razvoja mest, pa tudi evropski razsežnosti dogodka ter kakovosti kulturnih in umetniških dogodkov, organiziranih med letom.

Vir: Evropska komisija, 20. 7. 2012

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)