Trideset mladih voditeljev iz poslovnega, akademskega in raziskovalnega sveta je v Bruslju na letnem forumu za inovacije, ki ga organizira sklad Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT), z oblikovalci politike in podjetniki izmenjalo svoje spodbudne ideje. Mladi zaposleni, podjetniki in študentje so predstavili ideje za poslovne priložnosti na področjih od zdravstvenega varstva do proizvodnje energije in tržnih informacij. Cilj programa mladih voditeljev v okviru sklada EIT je odkriti novo generacijo talentiranih podjetnikov, ki lahko spodbudijo razvoj trajnostnih inovacij v EU.

Letni forum za inovacije je otvorila evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou, ki je pristojna za EIT. Dejala je: „Politike so predolgo temeljile na ideji, da naložbe v raziskave vodijo v inovacije. To je lahko pogoj, vendar ne zadostuje. Visokokakovostno izobraževanje je ključnega pomena za sprostitev talenta, ki je v osrčju inovacij. Mladim voditeljem čestitam, saj so dokaz, da ima Evropa veliko talentov v akademskem, institucionalnem, raziskovalnem in poslovnem sektorju, na področju družbenih ved, prava, inženiringa, kemije in fizike ter v sektorju informacijskih tehnologij. Inovacije lahko in moramo spodbujati s podporo podjetniškemu in večdisciplinarnemu izobraževanju, ki temelji na sodelovanju.“

Podpredsednica Komisije Neelie Kroes, pristojna za digitalno agendo, ki se je tudi udeležila prireditve, je dodala: „Prisluhniti moramo mladim. Oni so tisti, ki imajo zagon in talent, da spremenijo Evropo in zagotovijo boljšo prihodnost. Zelo sem vesela, da sklad EIT nudi platforme za te odlične ljudi in njihove ideje.“

Glavna tema letnega foruma za inovacije so prednosti, ki jih družbi in gospodarstvu prinašajo na podatkih temelječe inovacije. Na kratko, danes se ustvari več podatkov kot kdaj koli prej in Evropa mora izkoristiti njihov celotni potencial, če želi obravnavati gospodarske, okoljske in družbene izzive našega časa. Na podatkih temelječe inovacije, ki segajo od boljšega zagotavljanja javnih storitev do učinkovitejše rabe energije, veljajo za ključne za gospodarsko rast.

Mladi voditelji, ki jih izbere sklad EIT, sodelujejo v programu usposabljanja na področju inovacij in podjetništva, ki vključuje seminarje v Združenem kraljestvu in Belgiji ter spletne module z akademsko vsebino, ki jo je pripravil londonski Imperial College. Poleg tega bo sklad v letošnjem letu začel izvajati tudi program pripravništva v svojih ustanovnih organizacijah, ki bo mladim pomagal razvijati podjetniške in inovacijske spretnosti.

Vir: Evropska komisija, 26. 3. 2013

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)