Vlada je na seji 21. januarja sprejela sklep o razmestitvi dodiplomskih študijskih programov v študijskem letu 2010/2011 na Univerzi v Ljubljani, Univerzi v Mariboru, Univerzi na Primorskem, Univerzi v Novi Gorici in samostojnih visokošolskih zavodih ter sklep o soglasju k vsebini razpisa za vpis v dodiplomske študijske programe v študijskem letu 2010/2011.

Za študijsko leto 2010/2011 je na javnih in koncesioniranih zavodih skupaj razpisanih 290 študijskih programov, kar je pet več kot lani. Od razpisanih programov je tri četrtine univerzitetnih. Že drugo leto zapored visokošolski zavodi razpisujejo le bolonjske študijske programe. Večina študijskih programov je tri-letnih, 28 pa jih je štiriletnih.

Enoviti magistrski študijski programi so razpisani za arhitekturo, farmacijo, pedagoško matematiko, dentalno medicino, medicino, teologijo in veterino.

Univerza v Ljubljani bo v prihodnjem študijskem letu na novo izvajala tri univerzitetne študijske programe 1. stopnje: Kozmetologija, Zahodnoslovanski študiji ter Logopedija in surdopedagogika. Pedagoška fakulteta letos ne razpisuje programa Tiflopedagogika in pedagogika specifičnih učnih težav, uvaja pa v novo vezavo v programu Dvopredmetni učitelj, to je Gospodinjstvo-tehnika.

Na Univerzi na Primorskem nove univerzitetne študijske programe razpisujeta Fakulteta za humanistične študije Koper (Medkulturno jezikovno posredovanje) in Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper (Aplikativna kineziologija, Biopsihologija). Koprska Fakulteta za management ponudbo širi z e-študijem in z rednim študijem v Škofji Loki.

Skupno število vpisnih mest za prihodnje študijsko leto je 26.565. To je za 690 manj kot v študijskem letu 2009/2010. Od tega bo za redni študij 111 mest več, za izrednega pa 801 mesto manj. Razmerje med številom mest za redni in izredni študij je 74,9 odstotka proti 25,1 odstotka (lani 72,6 % : 27,4 %).

Univerza v Ljubljani za razliko od lani razpisuje 333 mest manj, Univerza v Mariboru 240 mest manj, Univerza na Primorskem pa 112 manj. Za 40 mest manj je razpisanih vpisnih mest tudi pri samostojnih zavodih.

Tudi letos so razpisana vpisna mesta za Slovence brez slovenskega državljanstva, za vzporedni študij in diplomante ter za nadaljevanje študija v višjih letnikih po merilih za prehode.

Več>> Novica MVZT

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)