Predsednica Komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli in kanclerka Angela Merkel v imenu predsedstva Sveta so 18. 12. 2020 podpisali skupno izjavo o zakonodajnih prednostnih nalogah za leto 2021. V izjavi so vse tri institucije odločno potrdile svojo zavezo, da bodo hitro sprejele potrebne zakonodajne predloge, ki bodo ključni za okrevanje EU po pandemiji COVID-19 in hkrati za izkoriščanje priložnosti podnebnega in digitalnega prehoda. Trije voditelji so podpisali tudi prve skupne sklepe o ciljih in prednostnih nalogah politike za obdobje 2020–2024, ki vključujejo dogovor o ambicioznem političnem in zakonodajnem načrtu za okrevanje in obnovo vitalnosti do leta 2024.

Skupna izjava o zakonodajnih prednostnih nalogah za leto 2021 temelji na delovnem programu Komisije. V izjavi so politično izpostavljeni ključni zakonodajni predlogi, ki jih je Komisija že predstavila ali pa jih bo predstavila do jeseni 2021. V prvih skupnih sklepih pa so določene prednostne naloge, o katerih so se dogovorile institucije in ki bodo usmerjale zakonodajni načrt EU do leta 2024.

V skladu s skupno izjavo bodo tri institucije naslednje pobude obravnavale prednostno, da bi jih do konca leta 2021 zaključile čim več:

  1. izvajanje evropskega zelenega dogovora;
  2. oblikovanje digitalnega desetletja Evrope;
  3. zagotavljanje gospodarstva, ki služi ljudem;
  4. močnejša Evropa v svetu;
  5. spodbujanje svobodne in varne Evrope;
  6. zaščita in krepitev naše demokracije ter varovanje naših skupnih evropskih vrednot.
(Skupno 68 obiskov, 1 današnjih obiskov)