Pritiski, prezasedenost, manko spanca, primerjanje z drugimi in slabo počutje so le nekateri negativni vplivi spleta, ki bolj prizadenejo dekleta kot fante.

Način komunikacije značilen, za internet ter vsebine, ki so jim uporabniki tam izpostavljeni, imata velik vpliv na njihovo počutje, predvsem pri mladih. Anketa, ki so jo februarja in marca 2022 izvedli med osnovnošolci tretjega triletja in srednješolci na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede, pa je pokazala, da se vpliv interneta na dekleta in fante razlikuje. Dekleta so bolj prezasedena z internetom, se bolj primerjajo z drugimi na internetu in jih negativne izkušnje bolj prizadenejo.

Anketa je pokazala:

  • dekleta so bolj prezasedena z internetom kot fantje,
  • dekleta so bolj podvržena primerjanju s podobami drugih na internetu,
  • tako pozitivne kot negativne izkušnje na spletu se bolj dotaknejo deklet.

Rezultati ankete potrjujejo opažanja s Safe.si delavnic zadnjih let na slovenskih osnovnih in srednjih šolah. Ker je vpliv spleta na dekleta in fante tako velik, so pripravili številna gradiva, ki mlade nagovarjajo, da skrbijo za svoje dobro počutje pri uporabi spleta. Gradiva so prosto dostopna v elektronski obliki, nekatera tudi v tiskani:

Anketo so izvedli v okviru aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta 2022 na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Centra za družboslovno informatiko na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Izpolnilo jo je 486 učencev in učenk ter 246 dijakinj in dijakov.

Vir in več informacij: Safe.si in Arnes, 14. 9. 2022

 

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)