Predstavniki Ministrstva za kulturo, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Mestne občine Ljubljana so na novinarski konferenci 17. 10. 2017 predstavili uspešno kandidaturo Slovenije z mestom Ljubljana za gostiteljstvo uveljavljenega mednarodnega zborovskega festivala Europa Cantat 2021.

Europa Cantat 2021 je največji mednarodni zborovski kulturni dogodek v Evropi, ki ga vsaka tri leta Evropska zborovska zveza organizira v enem od evropskih mest. Na njem v enem tednu sodeluje več kot 3.500 pevcev s celega sveta, organiziranih je več kot 40 zborovskih delavnic, čez 100 koncertov in nastopov, od katerih jih veliko poteka na prostem v mestu, pa tudi širše z regijskimi koncerti, zborovskim expom in drugimi posebnimi dogodki, ki niso namenjeni le pevcem ampak tudi splošni javnosti in turistom (če omenimo samo vsakodnevno množično skupno petje na prostem, kjer se udeleženci povežejo z lokalnim prebivalstvom).

Dobljena kandidatura pomeni veliko priznanje slovenskemu zborovstvu, ki je najštevilčnejša kulturna dejavnost v Sloveniji in ki z najuspešnejšimi zasedbami že dolgo vrsto let dosega izjemne mednarodne uspehe (če naštejemo le nekatere: odmevna zmaga zbora Carmen Manet na zborovski Evroviziji, izbor Dekliškega zbora Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane za nastop na Svetovnem zborovskem simpoziju, zmage na finalih za veliko zborovsko nagrado Evrope, izjemna mednarodna prepoznavnost in popularnost zasedbe Perpetuum Jazzile …).

Projekt Europa Cantat 2021 je za Slovenijo pomemben iz več razlogov. Projekt sledi dosedanjim prizadevanjem Ministrstva za kulturo na področju mednarodne uveljavitve slovenske kulture v tujini ter na področju krepitve področja kulturnega turizma, kar je zapisano tudi v osnutku novega Nacionalnega programa za kulturo 2018-2025. Okrepil bo slovensko prisotnost na evropskem zborovskem zemljevidu, v Sloveniji pa bo povezal številne relevantne akterje (zbore, glasbene strokovnjake, dirigente, strokovna glasbena združenja, izobraževalne ustanove, dijake in študente, kulturne menedžerje). Festival bo ustvaril tudi priložnosti za odpiranje mednarodnih vrat slovenskim pevcem, glasbenikom, skladateljem, dirigentom in drugim strokovnjakom s povezanih področij. Poleg tega bo imel učinke ne samo na kulturo, ampak tudi na številnih drugih področjih (turizem, gospodarstvo, zunanja politika, izobraževanje, zdravje, delo in sociala …), kar bo Sloveniji omogočilo, da svoje zborovstvo in svojo pevsko kulturo razvija kot mednarodno blagovno znamko, podobno kot so to storile na primer skandinavske in baltske države. Poleg vsega naštetega pa bo tudi lepa priložnost za obeležitev začetka predsedovanja Slovenije EU in 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije.

Kandidaturo je predlagal Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, ki je dolgoletni član Evropske zborovske zveze (Europe Cantat) in bo projekt v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana tudi izvedel. V projekt bodo v nadaljevanju vključene tudi druge lokalne skupnosti, saj bodo koncerti in druge aktivnosti potekali tudi izven osrednje ljubljanske regije.

Še posebej jih veseli, da so pripravljenost za različne oblike sodelovanja, ne samo pri pripravi kandidature ampak tudi pri izvedbi festivala, pokazali številni resorji, saj ga je poleg Ministrstva za kulturo, Javnega sklada za kulturne dejavnosti in Mestne občine Ljubljana podprlo več vladnih resorjev, še posebej pa ministrstva za gospodarstvo, izobraževanje, zunanje zadeve, zdravje ter delo, družino in socialne zadeve.

Vir: MK, 17. 10. 2017

(Skupno 54 obiskov, 1 današnjih obiskov)