Na spletišču ministrstva za izobraževanje je 2. 7. 2014 objavljeno sporočilo za javnost z nacionalnega posveta “Modeli izboljšanja kakovosti organizacije šolske prehrane z različnih vidikov”, na katerem so razpravljali o načinih izboljšanja organiziranosti prehrane v šolah.

“Slovenija je ena izmed redkih držav s sistemsko organizirano šolsko prehrano, ki je tudi zakonsko urejena. Izkušnje dosedanjih politik in programov o hrani, prehrani, prehranjevanju, kmetijstvu, in izobraževanju kažejo, da so uspešni le celostni pristopi, ki vključujejo dobro sodelovanje različnih sektorjev. Nacionalnega strokovnega posveta so se zato udeležili predstavniki vzgojno-izobraževalnega področja, v večini ravnatelji in organizatorji šolske prehrane, ter predstavniki zdravstvenega, kmetijskega, ekonomskega in gospodarskega področja.

Minister dr. Pikalo je na posvetu izpostavil, da je Slovenija zagotovo ena redkih držav, ki se lahko ponaša s sistemsko urejeno organizacijo in subvencioniranjem šolske prehrane tako v osnovnih kakor tudi v srednjih šolah.

 

“Letos je za prehrano namenjenih največ sredstev v zadnjih petih letih, in sicer 30 milijonov evrov”, je dejal dr. Pikalo in dodal, da danes šolsko kosilo prejema več kot 112.000 učencev, med tem ko je kosilo pred desetimi leti prejemalo le 40.000 učencev. “Vsako leto se za potrebe vrtcev in šol nakupi približno 105 milijonov živil, na dan se v šolah pripravi več kot 630.000 obrokov, ponekod skuhajo tudi 12 menijev, zato je področje prehrane v šolah pomembno tudi za kmetijsko in gospodarsko področje”, je dejal dr. Pikalo in dodal, da področje urejene in zdrave prehrane v šolah nadgrajujejmo s projektom Zdrav življenjski slog, s katerim želimo doseči, da bi učenci imeli 5 ur športnih aktivnosti na teden.”

(Skupno 7 obiskov, 1 današnjih obiskov)