Slovenija je v letu 2022 na lestvici Evropskega inovacijskega indeksa (European innovation scoreboard – EIS) napredovala za dve mesti in tako zaseda 13. mesto. Dosegla je 93,5 % povprečja Evropske unije, s čimer se še vedno uvršča v skupino držav zmernih inovatork, a se že približuje skupini močnih inovatork. Položaj je v primerjavi z 2021 izboljšala za 4,2 %.

Celovit pregled EIS pokaže, da so na vrhu lestvice držav inovatork Švedska, Finska, Danska, Nizozemska in Belgija, v primerjavi z državami tekmicami na globalni ravni pa je EU letos po inovativnosti prehitela Japonsko, medtem kot je vodilna svetovna inovatorka še vedno Južna Koreja. Od leta 2015 je najbolj napredovala Kitajska, ki pa sicer še vedno zaostaja za EU.

Slovenija je napredovala tudi na EU lestvici indeksa digitalizacije gospodarstva in družbe (Digital Economy and Society Index – DESI). S tem indeksom Evropska komisija namreč od leta 2014 spremlja digitalni napredek držav članic EU. Slovenija je v letu 2022 napredovala za dve mesti in je sedaj uvrščena na 11. mesto med 27-imi državami.

Vir in več informacij: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in MIZŠ, 22. 9. 2022

(Skupno 54 obiskov, 1 današnjih obiskov)