Slovenija je v Evropi prepoznana kot srce in duša čebelarstva, ki se dobro zaveda, da čebele skrbijo za človeštvo. Da pa bo človeštvo poskrbelo za čebele, Slovenija skrbno izvaja in predstavlja v svetu pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel. »Slovenija želi z obeleženjem svetovnega dneva čebel svetovno javnost opozarjati na pomen ohranjanja čebel, saj je vsaka tretja žlica svetovne hrane odvisna od čebel. Tako prispevamo tudi k zagotavljanje globalne varnosti preskrbe s hrano in ohranjanju okolja,« poudarja predsednik vlade dr. Miro Cerar.

Ko je predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pred dvema letoma prišel na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z idejo za svetovni dan čebel, se je zdela to misija nemogoče. A prizadevanja Slovenije so obrodila rezultate – svet OZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) bo o razglasitvi odločal julija letos, obravnava v Generalni skupščini ZN je predvidena v drugi polovici leta. Prvo obeleženje svetovnega dneva čebel bo predvidoma 20. maja 2018.

»Simbolno smo letos ob dnevu zemlje v čebelnjak na vladnem balkonu naselili čebele, s čimer dejavno podpiramo čebelarstvo in samooskrbo s slovensko hrano,« pravi premier Cerar in dodaja: »Ob pričakovanju razglasitve se zahvaljujem vsem, ki skrbite za naše skupno dobro in ki ste se dejavno vključili v pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel.« 

V Sloveniji je okoli 10.000 čebelarjev, ki imajo skupaj 176.000 čebeljih družin in pridelajo od 1500 do 2500 ton medu letno. Naša posebnost pa so tudi edinstvene panjske končnice  in tradicionalni panji .

Pobuda za svetovni dan čebel, ki jo že ves čas podpira Vlada Republike Slovenije, že prispeva k prepoznavnosti Slovenije na svetovni ravni. Ker čebele živijo skoraj povsod po svetu, številne države že izražajo interes po krepitvi sodelovanja na področju čebelarstva, v čemer je Slovenija svetovna velesila. To prinaša priložnosti tudi za turizem in ostale sektorje gospodarstva.

Pobudo po svetu predstavljamo tudi s paviljonom Čebelji svet, ki na inovativen in interaktiven način predstavlja življenje čebel. Od 15. maja je interaktivni paviljon tako na ogled tudi na sedežu Evropske komisije v Bruslju.

Vir: Vlada RS, 19. 5. 2017

 

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)