Slovenija je na sestanku Skupine za spremljanje bolonjskega procesa v Madridu, ki je potekal 18. in 19. februarja 2010, postala opazovalka komisije Evropskega registra agencij za zagotavljanje kakovosti v visokem šolstvu (EQAR), ki odloča o vključevanju agencij.

EQAR je bil ustanovljen leta 2008 na podlagi Londonskega komunikeja, danes pa vključuje že 17 agencij, štiri so v procesu odločanja o vključitvi. EQAR je izpolnil pričakovanja in danes predstavlja referenčno točko za agencije, ki delujejo skladno z Evropskimi standardi in smernicami. S tem EQAR prispeva k sodelovanju med nacionalnimi agencijami, visokošolskimi institucijami, olajšuje priznavanje v tujini pridobljenega izobraževanja ter spodbuja mobilnost študentov in univerzitetnega osebja.

Omenjeno komisijo sestavlja 11 članov, ki jih imenujejo visokošolski in socialni partnerji, sestankov pa se udeležuje tudi pet opazovalk držav, ki jih imenuje Skupina za spremljanje bolonjskega procesa. Komisija odloča o pogojih in prejetih prijavah agencij za vključitev v EQAR. Poleg Slovenije so opazovalke postale še Češka, Danska, Grčija in Turčija. Danska je opazovalka že drugi mandat, ostale tri države pa so skupaj s Slovenijo nadomestile Avstrijo, Irsko, Portugalsko in Estonijo.

Vir>> Novica MVZT

(Skupno 9 obiskov, 1 današnjih obiskov)