V okviru 15. rednega zasedanja Sveta OZN za človekove pravice je bila predstavljena študija Urada Visoke komisarke OZN za človekove pravice o naslavljanju problematike diskriminacije žensk v zakonodaji in praksi v okviru sistema OZN.

Študija Urada Visoke komisarke OZN za človekove pravice ugotavlja, da mednarodna skupnost kljub določenim napredkom in reformam ni uspela doseči zastavljenega cilja, da bo do leta 2005 odpravila zakone, ki diskriminirajo ženske. V tej luči študija v priporočilih navaja možnosti za bolj učinkovito naslavljanje problematike v okviru sistema OZN, in sicer z vpenjanjem teme v delo mehanizmov Sveta OZN za človekove pravice ter nove entitete za ženske »UN women«, poleg tega pa priporoča vzpostavitev novega tematskega mehanizma OZN, ki bi se v svojem delu osredotočal na odpravo diskriminacije žensk v zakonodaji.

Ob tem študija poudarja, da so prizadevanja na mednarodni ravni le del rešitve ter da je ključna odgovornost za odpravo zakonov, ki diskriminirajo ženske, na državah.

Slovenija je skupaj z Norveško k študiji prispevala z organizacijo mednarodne konference o enakosti žensk in moških v nacionalnih zakonodaji, ki je 12. maja 2010 potekala v dvorani Državnega zbora v Ljubljani. Konference se je med drugim udeležila predstavnica Visoke komisarke OZN za človekove pravice. Ključna sporočila te konference so bila objavljena kot uradni dokument OZN.

Več ključnih sporočil iz omenjene konference, ki se nanašajo na nov mehanizem, je ponovljenih v priporočilih študije. Le-ta namreč predlaga vzpostavitev učinkovitega mehanizma, ki bi deloval v tesnem sodelovanju obstoječimi mehanizmi OZN in na ta način dopolnil in ne podvajal njihovega dela. Mehanizem naj bi pomagal državam pri uresničevanju njihovih že danih političnih zavez na tem področju, zbral dobre prakse in modele za ukinitev diskriminatornih zakonov ter državam nudil pomoč pri analizi stanja v državi in pri pregledu oziroma oblikovanju nove zakonodaje.

V petek, 24. septembra, bo v okviru zasedanja Sveta OZN za človekove pravice potekala letna razprava o integraciji načela enakosti v delo Sveta. Slovenija se v zvezi s tem  zavzema za stopnjevanje upoštevanja načela enakosti v vseh organih sistema OZN.
 
 
Vir MZZ 
 

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)