Slovenija mora upoštevati evropske predpise o pravici do ustanavljanja in svobodi opravljanja storitev na področju izobraževanja, je danes opozorila Evropska komisija. To je drugi opomin iz Bruslja. Če ga država v dveh mesecih ne bo ustrezno upoštevala, se lahko znajde na Sodišču EU.

Potem ko je komisija začela postopke za ugotavljanje kršitev, je bila slovenska zakonodaja spremenjena tako, da visokošolskim ustanovam iz drugih članic omogoča ponujanje programov v Sloveniji, so pojasnili v Bruslju. Vendar pa je treba po veljavnem zakonu s sekundarno zakonodajo vzpostaviti poseben upravni postopek, ki bi ponudnikom iz drugih držav unije omogočil opravljanje dejavnosti v Sloveniji. Ta sekundarna zakonodaja kljub zakonski obveznosti ni bila sprejeta. V praksi po navedbah komisije to pomeni, da visokošolske ustanove iz drugih držav članic ne morejo uveljavljati svoje pravice do ustanovitve podružnice ali hčerinske družbe in ne morejo ponujati izobraževanja na podlagi potrditvenih ali franšiznih sporazumov.

Ker Slovenija ni sprejela meril in pogojev za ta upravni postopek, jo komisija poziva, naj sprejme ukrepe za popolno uskladitev s predpisi EU. Če se slovenski organi v dveh mesecih ne bodo ustrezno odzvali, lahko komisija zadevo predloži Sodišču EU. Odločitev sodi v sklop rednega mesečnega svežnja postopkov proti članicam unije zaradi kršenja evropske zakonodaje. Komisija je sprejela 186 odločitev, od tega 47 drugih opominov ali obrazloženih mnenj za 20 članic. Deset članic pa je komisija danes napotila na Sodišče EU, za Belgijo, Italijo in Portugalsko zahteva tudi denarne kazni. Na sodišče morajo sicer še Bolgarija, Grčija, Madžarska, Nizozemska, Poljska, Španija in Švedska.

Vir: Evropska komisija, 20. 6. 2013
Preberite tudi: Junijski paket kršitev: glavni sklepi

(Skupno 10 obiskov, 1 današnjih obiskov)