Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Igor Lukšič ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjan Žekš sta se 23. decembra na tradicionalnem prednovoletnem sprejemu srečala z učitelji slovenščine na univerzah v tujini. Teh je 31.  

Na 22 evropskih univerzah v tujini lahko študentje pridobijo diplomo iz slovenščine in nadaljujejo s študijem slovenščine na podiplomski stopnji. Sicer pa lektorati slovenščine delujejo na 58 univerzah po svetu. Slovenščine se na univerzah v tujini uči ali jo študira več kot 2500 študentk in študentov. Tem se v lektoratih pridružujejo tudi študenti drugih predmetnih področij, ki so s slovenščino pogosteje v stiku zaradi gospodarskega in kulturnega povezovanja.  

Učitelji vsako leto v okviru lektoratov organizirajo še različne kulturne projekte, skupno več kot 150 literarnih in filmskih večerov, prevajalskih delavnic, ekskurzij v Slovenijo, gostovanj predavateljev in umetnikov iz Slovenije in podobno.   Program Slovenščina na tujih univerzah financira MVZT, pri organizaciji sodeluje tudi Ministrstvo za zunanje zadeve. Finančna sredstva za izvedbo dodatnih projektov kot so ekskurzije in posebni dogodki pa na lektoratih pridobivajo tudi preko razpisov v Republiki Sloveniji ter s strani sponzorjev in donatorjev v Sloveniji in po svetu.

O pomembnosti lektoratov sta na sprejemu spregovorila tudi ministra Lukšič in Žekš ter izpostavila interes Republike Slovenije za uspešno nadaljevanje njihovega dela v prihodnje. Zanimanje za učenje slovenščine je vse večje, je na sprejemu poudaril minister Žekš.

Na MVZT je v pripravi Uredba o financiranju lektoratov, ki naj bi uredila status lektorjev in razvoj mreže lektorjev po svetu. S tem sovpada tudi ureditev delovno pravnega položaja učiteljev, za kar si prizadevajo na Centru za slovenščino kot drugi oziroma tuji jezik Filozofske fakultete v želji zagotoviti ustrezno dolgoročno in organizacijsko delovanje programa Slovenščina na na tujih univerzah.

Vir: MVZT, 23. 12. 2011

 

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)