Slovenijo bo na 55. mednarodni umetnostni razstavi Beneškega bienala (Galerija A+A), ki poteka od 30. maja do 24. novembra 2013, zastopal projekt Jasmine Cibic z naslovom Za naše gospodarstvo in kulturo.

Avtorica izhaja iz tematskega okvira letošnje razstave bienala, »Enciklopedične palače«, in gradi na konceptu njene utopične narave ter odsotnosti procesa selekcije. Umetnica poudarja (možne) cenzure, ki so neločljivo povezane s samim formatom tovrstnih razstav. Te namreč kažejo na akutno držo strategij, ki sicer oblikujejo nacionalne ikonografije. Dela in intervencije Jasmine Cibic so vedno občutljive na prostor in kontekst. Umetnica uporablja podobne metodologije tudi v projektu Za naše gospodarstvo in kulturo. Osredotoča se na arhitekturni okvir slovenskega paviljona, ki je bil predhodno zasnovan kot zasebno bivališče, in zaradi tega posledično botruje bolj intimni izkušnji, kot pa da bi poudarjal javni angažma galerije. Umetnica bo predstavila celovito instalacijo, ki bo zajemala celoten razstavni prostor: z obujanjem strategij uradne državne arhitekture bo ta preoblikovala paviljon kot budoar. V elemente instalacije se vključujeta tudi dva filma, ki dramatizirata protislovja, neločljivo povezana s preobrazbami nacionalnih identitet v preteklosti in dandanes. Notranjost slovenskega paviljona bodo pokrivale podobe endemitskega slovenskega hrošča, spodletele nacionalne ikone, Anophtalmus hitleri, ki je danes skoraj popolnoma izumrla zaradi ideološkega naboja svojega imena. Delo deluje kot dialog med ideološkim okvirjanjem narodnosti in njegovo re-prezentacijo.

Organizator predstavitve Muzej in galerije mesta Ljubljane s komisarjem Blažem Peršinom in projektom Jasmine Cibic je bil izbran prek Javnega ciljnega razpisa zbiranja predlogov za izbor organizatorja predstavitve Slovenije na 55. mednarodni likovni razstavi – Beneškem bienalu 2013.

Vir: MK, 30. 5. 2013

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)