Na prestižni znanstveni olimpijadi Genius 2014 v ameriški zvezni državi New York so tri slovenske dijaške ekipe osvojile medalje. Aleš Zupančič z Gimnazije Novo mesto in Jaka Šikonja z Gimnazije Črnomelj sta osvojila zlato medaljo za raziskovalno nalogo Možnost izrabe organskih gospodinjskih odpadkov za proizvodnjo vodika. Dijaka, ki sta premagala več kot 500 prijavljenih, sta dokazala, kako je mogoče iz biološko razgradljivih odpadkov pri sobni temperaturi pridobivati vodik in proizvajati elektriko. 

 

Zlata gimnazijca sta znanstveni del naloge izdelala v Laboratoriju za okoljske vede in inženirstvo pod mentorstvom dr. Albina Pintarja, dr. Boštjana Erjavca in dr. Ilije Gasana Osojnika ter profesoric Marije Kočar (Gimnazija Novo mesto) in Mete Šavli (Gimnazija Črnomelj), poslovni del naloge pa s pomočjo mentorjev podjetniškega krožka Gimnazije Novo mesto, Željke Kitić in Janeza Gorenca. Zelo pomembno pomoč jima je nudil tudi Borut Jeglič ter ekipa Inštituta za kakovost šolstva.

 

Srebrno medaljo sta z raziskovalno nalogo Mikroplastika in siva voda iz pralnega stroja osvojila Urša Pirc in Maja Vidmar (Gimnazija Vič, mentorica Alenka Mozer), bronasto priznanje pa sta prejela še dijaka Maksimiljan Adamek in Domen Lenarčič z Gimnazije Vič.

 

Olimpijada mladih raziskovalcev Genius je potekala v Oswegu v zvezni državi New York v drugi polovici junija. Tekmovalci z vsega sveta so tekmovali v petih kategorijah: umetnost, kreativno pisanje, glasba, dizajn in znanost.

 

Več o znanstveni olimpijadi Genius 2014 in nagrajencih si oglejte na spletni strani geniusolympiad.org/ 

 

Vir: Urad vlade za komuniciranje

(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)