Evropska komisija je 22. 11. 2022 objavila rezultate razpisa Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za začetek samostojne raziskovalne kariere (ERC Starting Grant 2022). Med skoraj 3000 prijavami z vsega sveta so po zahtevnem ocenjevalnem postopku izbrali za financiranje 408 projektov.

Dr. Zala Lenarčič je svoj multidisciplinarni projekt DrumS prijavila kot prvo izbiro na ERC panel za fiziko trdne snovi in kot drugo izbiro na panel za osnovne gradnike snovi. Na prvo izbranem panelu so prejeli 101 projektni predlog, za financiranje pa so jih potrdili le 15, kar pokaže za kako odmeven uspeh gre. To ni prvi ERC projekt s tega področja v Sloveniji, je pa prvi, ki ga bo vodila raziskovalka.

V okviru projekta DrumS bo dr. Zala Lenarčič s svojo raziskovalno skupino poskušala pokazati, da imajo v kvantnih sistemih izven ravnovesja približne simetrije velik vpliv in lahko omogočijo stabilizacijo eksotičnih kvantnih pojavov v realističnih pogojih, na primer z laserskim vzbujanjem materialov in v kvantnih simulatorjih.

Dr. Julija Zavadlav, raziskovalka slovenskega rodu, ki je po zaključku doktorskega študija na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani odšla v tujino in je na tem razpisu prav tako pridobila ERC projekt, pa bo svoj projekt izvajala na Tehnični univerzi v Münchenu na področju inženirstva materialov.

Vir in več informacij: MIZŠ, 22. 11. 2022

(Skupno 37 obiskov, 1 današnjih obiskov)