V dneh od 21. do 24. februarja je v Eilatu ob Rdečem morju drugi sestanek nacionalnih projektnih koordinatorjev (NPC) in visokih predstavnikov (HLG) Eureka držav v okviru izraelskega predsedovanja mednarodni iniciativi Eureka. Slovenijo zastopa vodja Sektorja za tehnologijo Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Aleš Mihelič.
 
Poudarek tokratne konference je na t. i. čistih tehnologijah »Cleantech iniciative«. EUREKA je v času izraelskega predsedovanja potrdila 16 mednarodnih projektov na področju obnovljivih virov v skupnem znesku 14 milijonov EUR.
 
Slovenija uspešno sodeluje z Izraelom v okviru iniciative EUREKA. Tako je bil letos objavljen že tretji skupni poziv za predloge skupnih raziskovalno-razvojnih projektov med slovenskimi in izraelskimi organizacijami. Trenutno poteka 5 skupnih projektov med izraelskimi in slovenskimi organizacijami, v pripravi pa je po naših informacijah 1 projekt.
 
S strani HLG predstavnikov je bilo 23.2. potrjenih 25 novih projektov, od tega slovenski udeleženci sodelujejo v kar 5 projektih, pri tem je v 3 projektih Slovenija vodilni partner. Skupni znesek potrjenih projektov na konferenci v Eilatu je 33 milijonov EUR, od tega Slovenija prispeva kar 1,8 milijona EUR. V obravnavo je bilo prejetih 309 Eurostars projektov, pričakuje se, da jih bo vsaj 60-70 uspelo pridobiti pogodbo o sofinanciranju. Podaljšanje je bilo odobreno tudi drugemu največjemu EUREKA clustru CATRENE, ki v EUREKA skrbi za področje mikro in nanoelektronike.
 
Na zasedanju v Eilatu je bila predstavljena mednarodna analiza učinkov EUREKA projektov. Ugotovljeno je bilo, da 1 EUR, ki ga investirajo države v EUREKA projekte generira 13 EUR prodaje v udeleženih podjetjih. Podjetja, ki pridobijo EUREKA projekte rastejo za dvakrat hitreje kot ostala podjetja, ponašajo se s 15 odstotkov boljšo produktivnostjo, 20 odstotkov več imajo vlaganj v raziskave in razvoj.
 
V okviru projekta skupine za Globalizacijo EUREKA, ki jo vodi dr. Aleš Mihelič, so bile predstavljene aktivnosti za priključitev Kanade, Brazilije, Argentine ter Bosne in Hercegovine v naslednjih nekaj letih k mednarodni iniciativi za industrijske raziskave EUREKA, v kateri trenutno sodeluje 39 držav.
Vir: MVZT, 23. 2. 2011

 

(Skupno 25 obiskov, 1 današnjih obiskov)