Evropska komisija je v začetku leta 2022 objavila delovni dokument Komisije z naslovom »Spopadanje s tujim vmešavanjem«, ki vključuje nabor celostnih usmeritev, ki lahko koristi visokošolskim institucijam in raziskovalnim organizacijam za spopadanje s tujim vmešavanjem.

V delovnem dokumentu Evropske komisije je tuje vmešavanje opredeljeno kot nabor aktivnosti, izvedenih s strani ali v imenu tujega akterja na državni ravni, ki so prisilne narave, prikrite, zavajajoče ali koruptivne in so v nasprotju s suverenostjo, vrednotami in interesi Evropske unije (EU).

Smernice predstavljajo učinkovit in priročen nabor orodij za spopadanje s tujim vmešavanjem, saj vsebujejo tako imenovani. kontrolni seznam, ki posamezno institucijo ali organizacijo usmerja pri oblikovanju lastne celostne strategije na tem področju, omogoča enostavno integracijo priporočil v že obstoječe organizacijske strukture in se lahko uporablja za identifikacijo tujih organizacij, ki bi lahko sodile v okvir aktivnosti, ki jih označujemo s pojmom tuje vmešavanje.

Na MIZŠ verjamejo, da bodo smernice v pomoč pri nadaljnji krepitvi mednarodnega sodelovanja slovenskih raziskovalk in raziskovalcev ter organizacij, zato so se odločili, da kontrolni seznam, kot najbolj koristno in praktično orodje za krepitev zavedanja pred tujim vmešavanjem, objavijo tudi v slovenskem jeziku (neuradni delovni prevod).

Vir in več informacij: MIZŠ, 25. 5. 2022

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)