Ministrstvo za obrambo in rektorji štirih slovenskih univerz so se na srečanju na ministrstvu dne 21. 2. 2011 dogovorili za nadaljevanje in poglobitev sodelovanja med ministrstvom, Slovensko vojsko (SV) in sistemom zaščite in reševanja s slovenskimi univerzami na področjih izobraževanja in usposabljanja ter znanstvenega raziskovanja in razvoja.

Srečali so se rektorji Rado Bohinc (UP), Radovan Stanislav Pejovnik (UL), Ivan Rozman (UM) in Danilo Zavrtanik (UNG) ter ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, državni sekretar Boris Balant, načelnik generalštaba generalmajor Alojz Šteiner ter v. d. generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But.

Med drugim so se pogovarjali o dopolnitvi sodelovanja z oblikami izobraževanja, kakršni sta dopolnilno izobraževanje in vseživljenjsko učenje, o sodelovanju znanstvenikov v mednarodnem okolju, predvsem projektih EU in Nata, sodelovanju na področju publicistike ter o nadaljevanje uporabe zmogljivosti SV za organizacijo znanstvenih konferenc in simpozijev. Dogovorili so se za pripravo sporazuma o dolgoročnem sodelovanju med ministrstvom in vsemi štirimi univerzami, ki je v končni fazi in ki bo urejal sodelovanje pri izobraževanju. Kot so poudarili rektorji, je dolgoročnost sodelovanja nujna zahteva znanstvenega in raziskovalnega dela. Na ministrstvu pa so izrazili tudi željo po sodelovanju znanstvene in raziskovalne sfere pri pripravi nacionalne platforme za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Vir: UPR, 22. 2. 2011

 

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)