Projekt Thrans2Care je strateški projekt programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija v okviru evropskega teritorialnega sodelovanja 2007-2013. Projekt vključuje in združuje znanje 13 raziskovalnih in izobraževalnih ustanov, ustanov zdravstvene oskrbe in prenosa tehnologije.

Njegov namen je vzpostavitev sistema, ki omogoča trajen dvosmerni prenos znanja med partnerji, industrijskimi podjetji in drugimi interesnimi skupinami. Posledično bo projekt omogočil ustvarjanje inovativnih izdelkov in storitev za javno zdravje, zlasti za preprečevanje, diagnosticiranje in zdravljenje splošno razširjenih bolezni. Novosti bodo razvite na podlagi potreb zdravstvenih sodelavcev ter sposobnosti prenosa znanstvenih in tehnoloških spoznanj raziskovalnih institucij in podjetij v končne aplikacije. Slednje pa bodo ponujale ustrezne rešitve za potrebe zdravstvenih delavcev. Novo nastali produkti bodo po eni strani omogočili izboljšanje zdravstvenih storitev, po drugi strani pa ustvarili nova delovna mesta za mlade visokokvalificirane delavce. Projekt predvideva usposabljanje in zaposlitev 14 mladih podoktorskih sodelavcev, predvidene pa so tudi ustanovitve “spin-off” podjetij, ki bodo omogočile nadaljevanje zaposlovanja in sodelovanja med partnerji tudi po zaključku projekta.

Skupna vrednost projekta je 2.611.118,00 evrov, od tega ima Univerza v Novi Gorici na razpolago 150.416,00 evrov. Projekt bo trajal od 1. aprila 2011 do 30. septembra 2014.

Univerza v Novi Gorici sodeluje v projektu na področju razvoja novih visoko občutljivih in hitrih analiznih metod za biomedicinsko diagnostiko, ki jih razvijajo sodelavci Laboratorija za raziskave v okolju. Nove metode laserke spektrometrije v kombinaciji z bioanaliznimi testi v pretočnih, separacijskih in mikrofluidnih sistemih bodo omogočale npr. detekcijo nizkih koncentracij snovi, ki povzročajo škodljive učinke in se sproščajo ob uporabi nekaterih diagnostičnih in terapevtskih sredstev, detekcijo nizkih koncentracij toksičnih kot tudi esencialnih snovi v bioloških tekočinah (npr. prosti bilirubin in antioksidanti kot so antocianini), tkivih in hrani (npr. različni alergenih kot so biogeni amini).

Ostali partnerji v projektu:

Univerza v Trstu
Kemijski inštitut Ljubljana
Mednarodna podiplomska šola SISSA, Trst
Univerza v Ferrari
Treviso Technologia, Treviso
Splošna bolnišnica »dr. Franca Derganca« Nova Gorica
Univerza Ca’Foscari, Benetke
Univerza v Vidmu
Pediatrični inštitut IRCCS »Burlo Garofolo« Trst
Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino
Ortopedska bolnišnica Valdoltra
Univerza na Primorskem

Otvoritveni dogodek projekta Trans2Care bo v ponedeljek, 21. novembra 2011, s pričetkom ob 15. uri, na sedežu Univerze v Trstu, Via Filzi 14, Trst, Italija.

Dodatne informacije: Andreja Leban, T: 05 3315 397 E:

Priponke:

Vabilo 1 (pdf)
Vabilo 2 (pdf)
Zgibanka/Brochure (pdf)

Vir: UNG, 15. 11. 2011

(Skupno 20 obiskov, 1 današnjih obiskov)