V prvi številki jubilejnega desetega letnika (HECL 1/2015) mednarodne znanstvene revije, ki jo izdaja italijanska Univerza Macerata History of Education & Children’s Literature” (HECL, urednik prof. Roberto Sani) je objavljen tudi prispevek dr. Branka Šuštarja, muzejskega svétnika v Slovenskem šolskem muzeju.

Uredništvo je jubilej proslavilo z izdajo tematske številke o šolstvu 19. in 20. stoletja kot laboratoriju za promocijo nacionalne identitete in državljanske vzgoje (Nineteenth- and twentieth-century schools as a laboratory for the promotion of national identity and citizenship education) in k sodelovanju povabilo svoje sodelavce iz različnih držav, tudi iz Slovenije. Angleški povzetki (.pdf) so objavljeni tudi na spletni strani revije, kjer so dostopni tudi starejši letniki.

Slovenski prispevek o zgodovinskem razvoju oblikovanja izobražencev kot intelektualnih elit konec 19. in v začetku 20. stol. je objavljen pod naslovom »The historical development of the formation of the elite in the south of the Habsburg Empire. Slovenes and the schooling of the intellectual class in the late 1800s and early 1900s« (HECL 1/2015, str. 505-526).

Prispevek zaključujejo tri fotografije (maturanti gimnazije v Mariboru 1875, maturantke učiteljišča v Ljubljani 1883 in študentje – člani Danice na dunajski univerzi 1900) iz gradiva v Slovenskem šolskem muzeju.

Vir: SŠM, februar 2016

(Skupno 27 obiskov, 1 današnjih obiskov)