Oglejte si spletno stran Šolski lonec.

Ključno vodilo spletne strani je: “Povezujemo znanje in praktične izkušnje za zdravo prehrano in gibanje otrok in mladostnikov”.

Šolski lonec je nastal kot plod dolgoletnega medsektorskega sodelovanja med zdravstvom in šolstvom, namenjen pa je predvsem temu, da bi ljudje na enem mestu našli čim več uporabnih informacij o pomenu prehrane in gibanja za zdravje otrok in mladih. Temelji na Smernicah zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki sta jih sprejeli ministrstvi, pristojni za zdravje in izobraževanje ter na Zakonu o šolski prehrani (Uradni list RS, št. 3/2013). Strokovne vsebine so prilagojene tako tistim, ki želite pridobiti osnovne informacije o prehrani in gibanju, kot strokovnjakom, ki vsakodnevno delujejo na področju šolske prehrane in telesne dejavnosti.

Komu je Šolski lonec namenjen?

Organizatorjem prehrane v vrtcih, vodjem šolske prehrane, vodjem kuhinj, učiteljem gospodinjstva in ostalim učiteljem, srednjim šolam, dijaškim domovom, staršem in skrbnikom otrok, strokovnjakom s področja javnega zdravja …

Kaj je dodana vrednost Šolskega lonca?

Posebnost spletnega portala je predvsem v tem, da vključuje uradne, strokovno in znanstveno utemeljene informacije o prehrani, živilih in telesni dejavnosti, ki so zbrane na enem mestu. Temelji na osnovi sodobnih prehranskih in gibalnih priporočil, ki so usklajena s cilji uglednih mednarodnih in nacionalnih institucij.

Šolski lonec vključuje sodobna informacijska orodje, ki lahko strokovnjakom v vzgojno-izobraževalnih zavodih služijo, kot pripomoček pri njihovem vsakdanjem delu. Ponuja sodobne interaktivne oblike informiranja in izmenjave strokovnih izkušenj ter promocijo preko aktualnih družbenih omrežij.

Kako je Šolski lonec nastal?

Šolski lonec je plod dela strokovnjakov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Instituta “Jožef Stefan” (IJS). Nastal je v okviru projekta »VZPOSTAVITEV CELOVITEGA SISTEMA E-STROKOVNE PODPORE IZVAJANJA SMERNIC ZDRAVEGA PREHRANJEVANJA V VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNIH ZAVODIH V REPUBLIKI SLOVENIJI – Projekt ESPO«, ki ga je finančno omogočilo Ministrstvo za zdravje iz naslova Javnega razpisa na področju javnega zdravja v letih 2013 in 2014. Projekt je nastal pod koordinatorstvom Nacionalnega inštituta za javno zdravje Območna enota Kranj.

(Skupno 32 obiskov, 1 današnjih obiskov)