Pričelo se je novo šolsko leto. V Sloveniji bo letos prvošolčkov okoli 22.300, medtem ko je v preteklem šolskem letu šolo prvič obiskovalo 21.807 učencev (še leto poprej pa 21.625). Število osnovnošolcev sicer znova narašča že od šolskega leta 2011/12, a bo po pričakovanjih že v šolskem letu 2017/2018 število prvošolcev začelo znova upadati, saj se od leta 2010 število rojstev znova zmanjšuje.Compulsory Education 2015/16

Večina otrok, ki bodo letos prvič prestopili šolski prag, bo stara šest let, enako velja za velik del njihovih vrstnikov v Evropi. O tem se lahko prepričate v poročilu omrežja Eurydice Pregled obveznega izobraževanja v Evropi.

Starost, s katero otroci pri nas vstopajo v osnovno šolo, določa Zakon o osnovni šoli. V njem piše, da morajo starši otroka v 1. razred vpisati v letu, v katerem bo dopolnil šest let. Pri tem se lahko vstop v šolo odloži za eno leto, vendar le, če se ugotovi, da otrok iz zdravstvenih ali kakšnih koli drugih razlogov za šolo še ni pripravljen. Odložitev se lahko izvede tudi po tistem, ko otrok že obiskuje 1. razred.

S šestimi leti začnejo hoditi v šolo otroci v vseh naših sosedah (v Avstriji, Italiji, na Madžarskem in Hrvaškem), v Belgiji, na Češkem, Danskem, v Franciji, Nemčiji, Grčiji, na Islandiji, v Lihtenštajnu, Luksemburgu, na Nizozemskem, Norveškem, Portugalskem, Slovaškem, Irskem ter v Romuniji, Španiji, Švici in Turčiji.

Takšne zakonske določbe Slovenijo uvrščajo ob bok evropskih držav, v katerih začnejo otroci šolo obiskovati pri šestih letih, in teh je v Evropi večina. S šestimi leti tako začnejo hoditi v šolo otroci v vseh naših sosedah – Avstriji, Italiji, Madžarski in Hrvaški -, prav tako pa še v Belgiji, na Češkem, Danskem, v Franciji, Nemčiji, Grčiji, na Islandiji, v Lihtenštajnu, Luksemburgu, na Nizozemskem, Norveškem, Portugalskem, Slovaškem, Irskem ter v Romuniji, Španiji, Švici in Turčiji.

Leto prej, torej s petimi leti, začenjajo z osnovno šolo otroci na Cipru, v Veliki Britaniji in na Malti. Leto pozneje kot pri nas, torej s sedmimi leti, pa otroci v šolo vstopajo v Bolgariji, Estoniji, Latviji, Litvi, Poljski, Finski in Švedski. Najbolj zgodaj z osnovno šoli začno na Severni Irski, ki je sicer del Združenega kraljestva, kjer otroci s šolo začno že s štirimi leti. V večini evropskih držav je predšolska vzgoja, ki jo izvajajo vrtci, obvezna, medtem ko pri nas ni.

Vir: STA v SVIZ, 25. 8. 2016 in Eurydice, 10. 12. 2015

(Skupno 30 obiskov, 1 današnjih obiskov)