Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) je v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), Ministrstvom za zdravje (MZ), Inštitutom za varovanje zdravja RS (IVZ) in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS) objavilo spletno stran za shemo šolskega sadja. Namen te objave je redno obveščanje javnosti o evropski shemi šolskega sadja.

 

Hkrati s spletno stranjo je MKO razpisal natečaj za logotip Sheme šolskega sadja. Izbran je bil prispevek iz OŠ Koroška Bela Jesenice – stiliziran šolarček iz sadja in zelenjave, na osnovi katerega je MKO oblikoval logotip.

V logotipu je napis »Shema šolskega sadja in zelenjave«, saj je treba poudariti, da shema vključuje tudi zelenjavo, ki je za zdravje izjemno pomembna vrsta hrane, bogata z minerali in vitamini, a jo v Sloveniji po podatkih pojemo premalo.

 

Shema šolskega sadja je ukrep EU kmetijske politike, ki otrokom v šoli zagotavlja brezplačno sadje in zelenjavo. Vključuje različne izobraževalne dejavnosti in dejavnosti za ozaveščanje o pomenu sadja in zelenjave v prehrani. Shema šolskega sadja spodbuja zdrave prehranske navade pri mladih.

 

V Sloveniji je v shemo vključenih že skoraj 90 % vseh osnovnih šol. Otrokom je letno razdeljeno preko 500 ton svežega sadja in zelenjave, od tega 40 % lokalnega. Nakup sadja in zelenjave ter stroške obveznega vrednotenja sheme in obveščanja javnosti (spletna stran) financirata EU (75 %) in Slovenija (25 %). Rezultati vrednotenja so že pokazali kratkoročne pozitivne učinke na povečanje uživanja sadja in zelenjave pri otrocih.

 

MKO vabim vse otroke, učitelje, starše, kmete in druge k ogledu ter uporabi spletne strani, Facebook-a (Shema šolskega sadja in zelenjave) ter e-pošte: sssz.mko(at)gov.si.

 

 
Vir: MKO, 15. 5. 2013

 

(Skupno 26 obiskov, 1 današnjih obiskov)